В търговищко село вярват, че щъркелите им носят късмет

16:40, 19 юли 19 / Общество 25 523 Topnovini
1

В търговищкото село Мировец вярват, че щъркелите им носят късмет. Населеното място е известно в региона с многото щъркелови гнезда. Всяка пролет тук се заселват птичи семейства, а местните хора смятат, че това е добра поличба, разказа кметът Стоян Смиленов пред БТА.

Сега в Мировец има седем гнезда, но през тази година са населени две. В тях двойките отглеждат поколение от по четири малки. Тези дни едно от малките е пострадало - при полет се опряло в електрическите проводници и обгоряло. Намерила го жена, чиято къща е в близост до гнездото. Кметът го прибирал и информирал експерти по екология в Община Търговище и в РИОСВ-Шумен. Младата птица е спасена и е изпратена в кризисен център в Стара Загора.

"Обичаме си птиците, чакаме ги с надеждата. Вярваме, че са на късмет и ни носят добро", казва кметът.

Той отбеляза, че тази година селото е спечелило проект за изграждане на детска площадка по ПУДООС. На площ от близо 2 дка ще бъде изградено игрище за мини футбол, ще има силов уред за по-големите, люлки и пързалка за малчуганите. В дейности за облагородяване на района и в съоръжения ще бъдат вложени 10 000 лева.

На метри от детския кът с места за отдих вече се гради параклис "Св. Иван Рилски". Богоугодното дело е започнато през миналото лято, тъй като досега в селото е нямало църква - старата се е помещавала в някогашно училище, но дори основите са й рухнали. Основен спонсор е крупният местен арендатор Божидар Митов. Продължава дарителската кампания за набиране на средства за довършване на храма, за обзавеждането и изографисването му.

Мировец се намира на около 20 км от общинския център Търговище. Жителите му не са много, но през лятото се увеличават, защото пристигат деца от градовете при баби и дядовци. Много от старите къщи са превърнати във вили за летен отдих.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани