Избират ''Мис баба'' в област Търговище

10:55, 21 яну 19 25 1438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Празникът Бабинден ще бъде отбелязан днес в 25 читалища в община Търговище. В селата Васил Левски, Пресиян, Ралица, Надарево и Острец ще има възстановка на обичаите, с обредно къпане на бебе и акушерка, съпроводени с благословии и даряване на възрастната жена.

В Драгановец бабите ще обходят всички домове, в които са „бабували”. В селата Бистра, Голямо Ново и Съединение жителите ще отидат на гости на най-възрастната жена в селото. Читалищата в Кралево, Подгорица и Стража, освен пресъздаване на ритуала за Бабинден, организират и кулинарни изложби.

В Стража ще се проведе конкурс "Най-вкусна бабина питка", а в Подгорица ще изберат „Мис Баба“. Беседа с майки на деца до 4-годишна възраст ще има в читалището в квартал Въбел. Младите майки ще споделят своя опит и съветите, които са получавали от жените, подкрепяли ги в най-важното събитие в живота им.

Бабинден ще отбележат още читалищата в селата Руец, Дралфа, Вардун, Надарево, Давидово, Божурка, Ловец, Лиляк, Голямо Соколово, Здравец,  Момино, Макариополско и квартал Бряг. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама