С безплатни прожекции в Търговище отбелязват Деня на българското кино

17:40, 09 яну 19 / Култура 25 1976 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Образцово народно читалище "Напредък - 1864" в Търговище организира Ден на българското кино с безплатни прожекции на филми. Те ще бъдат на 13 януари, когато се навършват 104 години от завъртането на първата българска лента, съобщи секретарят на културната институция Галина Кръстева.

Организаторите припомнят, че през 1915 година в столичното кино "Модерен театър" се е състояла публичната премиера на първия български игрален филм "Българан е галант". Сценарист и режисьор на немия черно-бял филм е Васил Гендов.

В Търговище в ранния неделен след обяд ще бъде показан филмът "Христо" . Лентата проследява живота на бездомното момче Христо, който намира работа и дом, където живее под наем. След като е уволнен, е принуден отново да заживее на улицата. Намира си работа, но му се налага да вземе трудното решение - да спаси приятел или отново да загуби работата си, разказва Кръстева. Във филма участват актьорите: Димитър Николов, Димитър Крумов, Юлиан Вергов, Стефан Мавродиев, Любомир Нейков, Димитър Рачков, Ирина Андреева.

По-късно ще бъде прожектиран и още един филм, който ще изненада за жителите и гостите на Търговище, дошли в кафе-театъра на читалището.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама