Ремонтираха част от пътя Разград- Търговище

17:30, 26 ное 18 25 1535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Завърши рехабилитацията на близо 21 км от път II-49 Търговище - Разград. Предстои издаването на Акт 16 и разрешението за ползване. Участъкът е включен в лот 13 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., която се съфинансира чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

През юли т. г. приключи ремонтът на още 10 км от същия път в участъка Кубрат – Тутракан, на територията на област Силистра. С успешното изпълнение на двата проекта тази година са ремонтирани общо 31 км от второкласния път - основна транспортна връзка за областите Търговище, Разград и Силистра.

С рехабилитацията на отсечката се повишава безопасността при пътуване и се подобрят връзките с път I-2 Русе - Разград, път I-4 Търговище - Шумен, път II-21 Русе - Силистра, път ІІ-51 Попово - Лозница и ІІ-23 Русе – Кубрат - Исперих, както и с Дунав мост при Русе.

Основно ремонтирания участък в лот 13 е на територията на област Разград. Той започва преди кръстовището с път ІІ-51 Попово - Лозница и завършва при входа на Разград, като преминава през селата Трапище и Манастирско. Напълно е подменена пътната настилка и е подобрено отводняването. Положена е нова хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи. Ремонтирани са 4-те кръстовища за селата Тръбач, Сейдол, Синя вода и за Градина и Островче. Изградена е колекторна система и бетонови бордюри в с. Трапище, подменени са бордюрите в с. Манастирско. За повишаване на безопасността на движение на пешеходците в двете села са изградени повдигнати пешеходни пътеки.

Подобряването на състоянието на второкласния път II-49 е сред приоритетите на Агенция „Пътна инфраструктура“. Освен рехабилитираните 31 км по ОПРР, включени в лот 13 и лот 14, през тази и миналата година със средства от бюджета на агенцията бяха ремонтирани още 9 км между разклона за с. Бисерци и границата със съседната област Силистра. На участъка е положен неплътен асфалтобетон и пътят вече е в добро състояние. За отсечката между селата Топчии и Каменово в област Разград, с дължина 9 км, в момента се изработва технологичен проект. Въз основа на него предстои ремонт и на този участък през следващия строителен сезон.

Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 13 е „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД. Стойността на договора е 14 730 557,56 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Пътинвест-инженеринг” АД. Техният договор е за 360 423,60 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Трансконсулт - 22“ ООД. Договорът им е за 9 949,50 лв. с ДДС.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама