Изплащат 600-700 млн. лв. субсидии на земеделците

15:55, 09 ное 18 25 3042 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До края на годината земеделските производители ще получат между 600 и 700 млн. лв. за базовото директно плащане на площ. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов по време на среща със земеделци в Търговище. Преди това той откри обновените офиси на общинската земеделска служба в гр. Омуртаг и на Областната дирекция “Земеделие” в Търговище.

"До дни ще бъде платен и първия транш на подпомагането за овце и кози, а останалото - през януари", каза Порожанов.

Тази година беше спазен индикативния график на разплащателната агенция - средствата на земеделците бяха изплатени регулярно до края на май, заяви още министърът. Той увери фермерите, че средствата за директни плащания през новия програмен период за България се запазват и дори има леко увеличение от 0,79%.

"Въпросът е как по-ефективно да бъде разпределен ресурсът в сектора", коментира Румен Порожанов. И изрази мнение, че трябва да се инвестират повече средства в биологично земеделие, а не в мерки като сеитбооборот и ерозия за агроекология.

Според него трябва да отидат повече пари за биологично земеделие, а не за мерки като сеитбооборот и ерозия за агроекология. Стопаните задаваха въпроси за новия закон за поземлените отношения, подпомаганото на пчеларството, наредбата за горивата, тавана на плащанията в Общата селскостопанска политика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама