Предвиждат нови правила за получаване на общинско жилище в Търговище

09:35, 23 юли 18 25 766 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нови условия при кандидатстването и настаняването в общинско жилище предвиждат промени в Наредбата за общинските жилища, които предлага в докладна до Общинския съвет зам.-кметът Валентин Велчев.

Част от измененията в Наредбата са свързани с въвеждането на депозит при наемането на общинско жилище, съобщават от пресцентъра на кмета Дарин Димитров.
Целта е чрез измененията в Наредбата да бъде въведен по-ефективен и качествен контрол върху наемателите на общински жилищни имоти. Депозитът ще бъде в размер на три месечни наема, но не по-малко от 60 лв. Сумата ще остава като гаранция по изпълнение на договора за наем. При прекратяване му ще бъде връщана, ако няма неплатени разходи, свързани с ползването на имота.
 

От 1 на 3 години се увеличава периодът, в който кандидатите за общинско жилище трябва да са имали адресна регистрация на територията на община Търговище. Въвежда се и изискването поне един от членовете на настаненото в общинско жилище семейство/домакинство да има българско гражданство. 
 

Желаещите да ползват общински жилищни имоти не трябва да притежават и жилище, вила или идеални части от такива на територията на общината. Те не трябва и да са прехвърляли имоти на други лица и да са правили отказ от наследство през последните 10 години. За общинско жилище не могат да кандидатстват и граждани, които притежават движимо и недвижимо имущество и парични средства по влогове на обща стойност над 10 000 лв. Кандидатите не бива да имат и задължения към общинския бюджет. 

Общинския съвет ще се произнесе по предложението на предстоящото на 27 юли заседание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама