Уникални стенописи в църквата "Св. Троица" в Стара Загора се нуждаят от реставрация

10:40, 27 дек 19 25 2285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Уникални стенописи в църквата "Света Троица" в Стара Загора се нуждаят от реставрация, за да останат за поколенията. Те са увредени от течове в храма, съобщава bTV. 

Необходими са средства за тяхното спасяване. Те са дело на руския зограф Николай Ростовцев. Негова е ръката, зографисала и храм-паметника "Рождество Христово" на Шипка.

От изписването им до днес зографиите не са почиствани, не са и освежавани. Покривът на храма тече. 40 000 лева за ремонт на покривната конструкция са отпуснати от Дирекция по вероизповеданията по настояване на Старозагорския митрополит Киприан.

Храмът "Света Троица" има 150-годишна история. Тъй като ентусиазмът тогава е бил заразителен, бързо била построена оградата, после и основите. Но градежът на православен храм разбунил духовете. Турци се организирали и го разрушили. Много хора се стекли около разрушените основи. Изпратили и протестно писмо до Одрин. Виновниците били заставени да възстановят щетите.

Храмът "Света Троица" посреща Освобождението на България опожарен. При боевете за Стара Загора през лятото на 1877 г. в двора и в черквата загиват 2500 души. Около 1880 г. църквата "Света Троица" е възстановена. Впечатление в нея правят стогодишният архиерейски трон, както и иконостасът, изработен от неизвестен майстор.

През 1903 г. започва изграждането на костница, която да съхранява останките на избитите християни. Стенописите и зографиите, които днес могат да бъдат видени в храма, са поръчани от Църковното настоятелство през 1944 г.

За да останат за поколенията, днес своят принос дават и младите. Втора година учениците от Неделното училище към "Света Троица" организират благотворителна кампания за набиране на средства за храма.

Певецът Стефан Вълдобрев се включва в инициативата за съхраняването на стенописите, защото е емоционално свързан с църквата. Самият той е от Стара Загора и пази много лични спомени. Дори е ритал футбол в двора на храма, което е било забранено. Вълдобрев каза още, че през лятото може да направи концерт с групата си "Обичайните заподозрени", за да се съберат повече средства.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама