Стара Загора обявява акция за събиране на дарения от тоталитарния режим

18:00, 31 яну 19 / Общество Сподели в: 25 463 Topnovini Автор: Topnovini
1

Старозагорският архив обявява акция за събиране на документи-дарения, по повод на 30 години от края на тоталитарния режим в България. Това обяви директорът на архива Галин Караславов по време на годишния си отчет пред журналисти, цитиран от БТА. 

"Очакваме документи, които свидетелстват за кризата в БКП, противниците на комунистическия режим, протестите в страната, създаването на първите свободни профсъюзи, както и международни акции", посочи Галентин Караславов.

Общо 100 архива са предадени през миналата година в Комисията по досиета. Те са на лишени от свобода, които са излежавали присъди в Старозагорския затвор през периода 1947-1954 година. Архивите съдържат информация за хората, присъдите, законите по които са обвинени, както и за принадлежността им към ДС или военното разузнаване. 

Специалистите от Старозагорския архив са подготвили през миналата година осем изложби по повод различни годишнини. 

Музейната сбирка, посветена на патрона на Четвърто основно училище "Кирил Христов" е носител на тазгодишната награда на Държавен архив-Стара Загора.

Общата фондова наличност в началото на тази година е 3318 броя, от които 2687 вече са дигитализирани. През тази година ще бъде извършена дигитализация на още 161 обекта, посочи Галентин Караславов. 

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани