Организират конкурс за мото на Стара Загора

10:50, 15 яну 19 25 1292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община ще организира конкурс за избор на девиз на Стара Загора, заяви пред БНР кметът Живко Тодоров. Той увери, че още тази седмица ще възложи на заместника си Иванка Сотирова да състави комисия от изявени дейци на културата и общественици, която да набира предложенията за мото на града.

Че Стара Загора си няма девиз, за разлика от повечето градове в България, припомни художникът хералдист и автор на герба на града Христо Танев.

“Срам и позор! Всички градове имат девизи и тържествени варианти на герба, ние нямаме“, каза той.

Христо Танев получил задачата да направи нов герб на Стара Загора през 1979 година. Тогава е трябвало да бъде изработен и т.н. тържествен герб. Такъв обаче 40-години по-късно още няма, защото на него задължително вместо името на града, трябва да бъде изписан девиз.

През  2010 година художникът хералдист организира конкурс за девиз, на който са постъпили близо 700 предложения. Печели предложението на един от старозагорските поети Живко Русев. Вариантът е внесен за утвърждаване в Община Стара Загора, но процедурата не е финализирана. Какъв е спечелилият тогава девиз обаче, Христо Танев отказва да припомни.

„Важното е да се знае, че има няколкостотин варианта, които са внесени в Общината“, отбеляза той.

„Аз също съм на мнението, че Стара Загора трябва да има девиз“, съгласен е и кметът Живко Тодоров, според когото обаче е нужен нов и качествен конкурс, тъй като от предишния е минало доста време.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама