Въздухът в големите градове остава опасен и днес

07:40, 04 дек 18 25 3835 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Значителна облачност във вторник в цялата страна. Отново се очакват гъсти мъгли в равнините, котловините и поречията, като в Дунавската равнина ще се задържат през целия ден. Почти няма да има вятър, което е предпоставка мръсният въздух отново да властва навсякъде.

 

Въздухът, който дишаме днес, отново е с опасно високи стойности. Рано тази сутрин най-големи концентрации на фини прахови частици има в София – до четири пъти над сренодневните норми. Следват още Горна Оряховица, Шумен и Пловдив. В столицата най-големи стойности са регистрирани в станциите в ''Надежда'' и ''Павлово''.

В 7 области на страната за днес е обявен жълт код за студено време и гъста мъгла. Това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра. За областите София, Перник и Кюстендил предупреждението е за мъгла.

През нощта най-студено беше в Русе и Силистра - минус 7 градуса.

Заради мъгла видимостта е намалена до 50 метра в района на Ловеч, София и Стара Загора. До 100 метра е видимостта в района на Враца, пернишкото село Извор и Велико Търново, съобщи АПИ.

Днес и утре от 9.30 до 16 ч. движението в тунел "Топли дол" на магистрала "Хемус" ще се извършва двупосочно в тръбата за София. Преминаването в посока Варна ще бъде ограничено заради техническо обследване на съоръжението.

Днес, отново от 9.30 до 16 ч. движението в посока София в тунел "Правешки ханове" на магистрала "Хемус" ще се извършва в активната лента заради ремонтни дейности в изпреварващата.

Температурите ще останат отрицателни през целия ден в Северна България. В останалата част на страната през деня ще са между 4 и 9 градуса. В Югозападна България температурите ще са до 11-12 градуса.

В планините ще е облачно, но без валежи. Вятърът ще е умерен със скорост 25-30 километра в час. Дневните температури по високите върхове ще са около минус 2, в по-ниското – 5-6 градуса.

Вечерта се очаква да нахлуе влажен въздух от запад-северозапад. С него се очакват слаби валежи в сряда - дъжд в равнинните райони и сняг в планините.

Ще има слаби валежи в средата и в края на седмицата. Температурите постепенно ще се повишават, като през почивните дни дневните ще достигнат около 10 градуса.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама