Грамотността е темата на Пролетния базар на книгата

10:41, 30 май 22 / Култура 25 1819 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Грамотността е тема на XV-то издание на Пролетния базар на книгата, като в него тази година ще вземат участие рекорден брой издатели от цялата страна, за да представят рекорден брой книги от всички жанрове. Редки и за първи път издадени у нас творби ще можете да откриете сред над 15 000 заглавия на повече от 130 издателства от цялата страна, разположени в над 60 шатри на повече от 1500 кв. м. изложбена площ, съобщават организаторите.

Официалното откриване на най-голямото у нас книжно изложение е в парка пред Националния дворец на културата (НДК), като ще остане там от 30 май (понеделник) до 5 юни (неделя). През тази седмица е подготвена и богата съпътстваща културна програма с над 100 събития - премиери на нови книги, срещи с автори, преводачи и издатели, дискусии, презентации, игри за децата, състезания по грамотност, литературни четения и др.

В рамките на Пролетния базар на книгата ще се проведе и V-тия Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Той ще им предложи самостоятелно обособена сцена с програма, целяща повишаване интереса към четенето, литературата и функционалната грамотност. Предстоят много срещи с чуждестранни и български автори, творчески работилници - за илюстрации, поезия в рима, приказки и много други събития, провокативно насочени към детското любопитство.

Денят на детето - 1 юни, ще бъде специалният акцент тази седмица и ще се превърне в истински празник за малчуганите от всички възрасти, които ще могат да се потопят в приказния и богато илюстриран литературен свят на най-новите детски книжки.

Пролетният базар на книгата се организира от Асоциация „Българска книга“ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Тази година се провежда под патронажа на министъра на културата. Цялата програма може да видите тук.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама