Двойно скача глобата за „паяк“ в София

13:13, 06 апр 22 / София 25 1882 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От 1 юни 2022 г. Столична община увеличава двойно глобата за принудително вдигане на неправилно паркирани автомобили с паяк. Цената ще се промени от 60 на 120 лв. Причина за повишаването е това, че таксата за принудително репатриране не е променяна от 2012 г.

Това по смисъла на закона не е глоба, а разходите за принудителното преместване на неправилно паркирало  МПС. Гражданите го възприемат като глоба. И законът, и общинската наредба ясно казват, че нарушителите трябва да заплатят разходите за принудителното преместване на автомобила. Идеята е да се актуализира размерът на тези разходи. Не мисля, че икономическите дадености отговарят на това от преди 10 години”, обясни общинският съветник Карлос Контрера пред Нова телевизия.

За миналата година 37 хиляди автомобила са били вдигнати от паяк в столицата.

Според Андрей Зографски от „Спаси София“ обаче Центърът за градска мобилност е „дълбоко неефективна и нереформирана структура“. „Но няма нищо общо с това, че градският транспорт винаги и във всеки град е на загуба, защото това е обществена услуга, която се дофинансира“, заяви той пред БНР. Зографски призова хората да закупят годишна карта за градски транспорт особено предвид факта, че предстои реформа в тарифната политика.

„Ние от години от „Спаси София“ предлагаме да се въведе механизъм - процес, подобен на този в Белград или Варшава, където контролът по паркирането е автоматичен, няма нужда от наемане на армия, буквално от контрольори, „скобари“, хора свързани с контролната дейност. Тя се намалява значително и много повече средства остават за реинвестиране в инфраструктурата“, каза Зографски и допълни, че за толкова години ЦГМ не е успял да построи нито един паркинг.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама