Фестивал на светлините в София през май

15:05, 27 мар 22 / София 25 2004 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Първото издание на Фестивала на светлините LUNAR ще се проведе в София между 6 и 9 май. Събитието ще превърне централната част на столицата в огромна галерия под открито небе, в която високотехнологичното си изкуство ще представят български и международни артисти.

Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International Productions GmbH. Събитието ще се проведе с подкрепата на Европейския парламент в България и представителството на Европейската комисия в България и под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и ще бъде със свободен достъп за всички жители и гости на града.

В рамките на пешеходна разходка в централната част на столицата, публиката ще има възможност да види добре познатия град в нова светлина. Чрез 3D мапинг спектакли, светлинни проекции и скулптури, фестивалът LUNAR ще разкаже истории, провокира въображението, изненада и привлече вниманието към новите тенденции в сферата на дигиталното изкуство. Едни от най-емблематичните сгради, паркове и площади в столицата ще „оживеят“, благодарение на пъстроцветни светлинни творби, които ще озарят столицата в рамките на четири вечери.

 „Реализирането на Фестивала на светлините LUNAR е сбъдната мечта за нашия екип. Вярваме, че той ще ни помогне да срещнем българската публика с този вид творби, а същевременно с това - да позиционираме България на международната карта на светлинното изкуство. Надяваме се, че с подкрепата на нашите съмишленици ще успеем да превърнем този формат в традиционен, а от днешна гледна точка - да вдъхнем надежда и да отправим посланието, че предстоят по-добри времена - послание, от което всички ние имаме нужда” сподели Марин Петков, основател на MP-STUDIO и арт директор на Festival of Lights International Productions GmbH.

Чрез творбите си LUNAR цели да разкаже истории, но и да отправи важни послания към своите посетители. Едно от тях ще бъде свързано с мира, обединението, солидарността и пътя към устойчивост - теми, които ще бъдат претворени в 3D мапинг за отбелязването на Деня на Европа, с подкрепата на бюрото на Европейския парламент и представителството на Европейската комисия в България.

Артистите на фестивала ще се обединят, за да насочат погледа на публиката към вдъхването на надежда за нов живот, чрез повишаване на информираността за донорството и трансплантациите в България, благодарение на усилията в тази насока на фармацевтичната компания Astellas.

За да могат младежите в България да получат нови знания в сферата на съвременните аудио-визуални изкуства, по време на фестивала ще бъдат организирани безплатни обучения за млади таланти. Техен домакин ще бъде хотел Hyatt Regency Sofia, а записването ще бъде отворено в рамките на следващите седмици.

Български артисти ще имат възможност да създадат свои творби за една от най-мащабните фасади в столицата - тази на Националния дворец на културата. Те ще могат да се включат в конкурс, реализиран от eMAG, като победителите ще могат да видят произведенията си на емблематичната фасада. Детайли за него ще бъдат обявени скоро, съобщиха организаторите.

Повече информация и всички актуални новини за LUNAR можете да намерите тук и на страниците на фестивала в социалните мрежи Facebook и Instagram

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама