Алея в Борисовата градина ще носи името на Димитър Воев

13:15, 08 мар 22 / София 25 1751 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Алея в Борисовата градина ще носи името на Димитър Воев. Предложението за именуване на алея „Димитър Воев“ в парк „Княз- Борисова градина“ е на общинските съветници от групата на ГЕРБ – СДС Малина Едрева и Димитър Вучев. То беше подкрепено единодушно от постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет.

През 2022 г. се навършват 30 години от смъртта на поета, музикант и авангарден творец Димитър Воев, който е и един от символите на контракултурата в България. Идеята, името му да носи алея в най-големия столичен парк е на инициативен комитет, който внесе в Столична община подписка, подкрепена от над 200 души.

Димитър Воев е роден в София на 21 май 1965 г. През 80-те години на ХХ век, Воев прави музика със смелост и отдаденост в една недружелюбна институционална среда. През 1984 г. заедно с Георги Маринов създават джаз дуета „Воцек“, който след присъединяването на Пенчо Попов се трансформира в група „Воцек и Чугра“. През 1985 г. Воев и Васил Гюров основават първата пост пънк банда в България – „Кале“. Две години по-късно, на първата си публична изява на първия софийски рок фестивал, групата е цензурирана и свалена от сцената след третата им песен поради неприемлив за организаторите текст. През 1987 г. Димитър Воев основава групата „Нова Генерация“. През 1991 г. той е инициатор на Еко рок фест „Спасете Русе“. „Нова генерация“ и още 20 рок групи от страната и чужбина, в знак на протест срещу обгазяването на града, блокират Дунав мост с 24-часов концерт. На 5 септември 1992 г., само на 27 години Димитър Воев си отива от нашия свят.

Алеята в Борисовата градина, която ще носи неговото име, започва от стадион „Българска армия“, преминава зад Лятната сцена на парка, пред детската площадка „Слона“ и стига до алеята, успоредна на бул. „Цариградско шосе“. Предстои предложението да бъде гласувано на заседание на Столичния общински съвет. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама