С 200 млн. лв. повече в бюджета на Столична община

14:24, 01 мар 22 / София 25 1864 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов представиха проекта за бюджет на Столична община за 2022 г. Тази година той е с 200 млн. лв. повече от предишната – или 2 078 156 361 лв.

Увеличаването се дължи на два фактора - повишаването с около 100 млн. лв. на средствата за заплати на учители и почти 100 млн. лв. повече, които се осигуряват от инвестиционни заеми за изграждане на третата линия на метрото и на вътрешните градски рингове, съобщиха от Столична община.

Фандъкова подчерта, че искането на общината за подкрепа за градския транспорт е било отхвърлено. За да осигури движението му за миналата година, СО е дала от собствения си бюджет над 177 млн. лв., което са 39% от данъците, които се събират. „Това означава, че давайки на транспорта, намаляваме инвестициите в други жизненоважни за града сфери. Реално взимаме от средствата за улици, за отчуждаване, за ремонти и изграждане на детски градини и училища. Затова беше токова важно да се обезпечи градския транспорт, за да не се налага да режим от други дейности“, заяви тя.

В Бюджет 2022 г. общината залага 150 млн. лв. собствени средства за дофинансиране на градския транспорт. „Отделно планираме и над 130 млн. лв. от продажбата на билети и карти и от приходите от синя и зелена зона, които също ще насочим за градския транспорт. На този фон в държавния бюджет за транспорта на София са заделени 15 млн. лв., което е 10 пъти по-малко от нужното заради намаления брой пътници и огромния скок на цените горивата, които най-вероятно ще продължат да се покачват. Прогнозите за спад на цените на горивата, които споделиха с нас от Министерство на финансите, очевидно не са реалистични“, заяви Фандъкова.

9 млрд. лв. е приносът на гражданите на София към държавния бюджет под формата на различните данъчни приходи. За сравнение, местните данъци, които общината събира от столичани и които инвестира в града, са в размер на 457 млн. лв. Разликата е почти 20 пъти. „Затова продължавам да настоявам, че когато Столична община иска подкрепа от държания бюджет за проекти или дейности, тя не иска нещо, което не ѝ се дължи“, заяви кметът.

Най-големият процент от инвестициите е в сектор „Транспорт“ - 211 млн. лв. Със 92 млн. лв. се осигурява стартът на строителството на метрото към кв. „Левски“, което ще започне още този месец. 93 млн. лв. ще се инвестират в метровлакове, 25 нови трамвая и 52 електробуса. 23,7 млн. лв. пък ще отидат за довършването на ремонта на бул. „Цар Борис III“ и за основен ремонт на релсов път.

Целия проект на бюджета на Столична община може да видите тук.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама