Въпреки забраната: Отново се състоя „Луковмарш“

19:05, 12 фев 22 / София 25 2198 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Въпреки забраната на кмета Йорданка Фандъкова, в София се провежда „Луковмарш“. То започна от пилоните пред НДК и е под мотото: „Помни миналото, бори се за бъдещето“.

Шествието е разделено на три групи, като е съпровождано от полицията. Едната група се е насочила към площад „Славейков", другата към пл. „Света неделя“, а третата към Попа.

Планира се след това трите групи да се съберат на мястото на къщата, където е живял ген. Луков, пише bTV. Националистите твърдят на сайта си, че няма легална форма, под която да бъде спряно шествието им, с което да почетат паметта на ген. Христо Луков

Българският национален съюз стои зад „Луковмарш“, но Върховна административна прокуратура сезира СДВР и Столична община да предприемат мерки, свързани с опазването на обществения ред и в защита на правата и здравето на гражданите по време на т.нар. „Луковмарш“.

Контрапротест изпревари „Луковмарш“

Контрапротест изпревари планирания за вечерта незаконен „Луковмарш“, който се свиква за 18-та поредна година. Противници на шествието се събраха в градинката пред Централна баня в София под лозунга на чешкия антифашист Юлиус Фучик „Хора, бдете!“.

Със солидарност пак ще вървим по улиците на София, обединени срещу фашизма, нацизма, хомофобията, сексизма, ксенофобията и всякакъв вид дискриминация“, обявиха организаторите, цитирани от „Сега“.

Не на фашизма! Не на безразличието! Не на омразата и не на „Луковмарш“! Без нацисти по улиците, призовават противниците на шествието на националистите. Те припомниха, че през миналата година сме ставали свидетели на многобройни провокации и физически нападения от страна на членове на националистически и неонацистки организации. Контрапротестът завърши на площада пред Народния театър „Иван Вазов“.

От къде идва идеята за „Луковмарш“?

Христо Луков е смятан за герой от Първата световна война, който по-късно подкрепя съюза на България с нацистка Германия и ръководи пронацистка организация. През 1943 г. генералът е убит от комунистическа бойна група пред входната врата на дома си.

„Луковмарш“ се провежда от 2003 г. до 2013 г. без съпротива от страна на властите и среща протести, отправяни единствено от неправителствени организации. От 2014 той се провежда въпреки частичните и непостоянни опити да се забрани или ограничи. През 2021 г. той за първи път е забранен, макар и в последния момент - когато участниците вече са се събрали.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама