Четири двугърби камили са новите обитатели на столичния зоопарк

18:45, 23 юли 21 / София 25 3851 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Четири нови двугърби камили пристигнаха в столичния зоопарк от зоологическата градина „Веспрем“ в Унгария, докарани лично от директора на зоопарка – Ласло Тьорок, със специализиран транспорт, съобщиха от столичния зоопарк.

Трите женски камили и един мъжки са млади животни, на възраст от 1,5 до 2,5 години, и нямат кръвно родство помежду си. Те все още не са достигнали полова зрялост, уточняват от софийския зоопарк. Животните идват от голямо стадо в унгарския зоопарк, наброяващо 18 камили. Те са спокойни, в чудесна форма и се адаптират добре в новото място. Вече са настанени в сектор „Тревопасни животни“ на „Зоологическа градина – София“ и посетителите могат да ги видят в просторното им външно заграждение.

„Хора и улици“: Колко бил хубав столичният зоопарк

Двугърбите камили са в категория „Критично застрашен вид“ в Световната червена книга, защото дивите им популации в Монголските студени пустини са много намалели. Отглеждат се и като домашни животни. В столичния зоопарк от години има двугърба камила – това е камилата Пешо, която вече е и на преклонна възраст – на повече от 20 години.

Придобиването на младите и много ценни двугърби камили е изключително важно за софийския зоопарк. От една страна, защото в Европа почти не се предлагат за размяна камили или ако се предлагат, те обикновено са единични индивиди или с родствена връзка по-между си, което не позволява потомство. И от друга, ние много се надяваме, че след като тези животни влязат в полова зрялост, можем да имаме и малки, с което за пореден път нашият зоопарк ще допринесе за опазването на биоразнообразието в Европа. Докато това стане обаче, сме уверени, че децата, които са повече от половината от всички посетители в столичния зоопарк, много ще се радват да ги видят“, обясни директорът на зоопарка арх. Добромир Бориславов, цитиран от БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама