Стотици ретро автомобили на парад в София

12:08, 12 юни 21 / София 25 4533 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Над 350 ретро автомобила от цялата страна се събраха на ретро парад пред храм-паметника „Свети Александър Невски“ в София. Събитието, което се организира от Български автомобилен клуб Ретро, се провежда от 1989 г., като днес бе неговото 31-во издание, което се радваше на сериозен интерес от любителите на класическите коли.

Автомобили от 30-те години на миналия век до днес се събраха на площада пред „Александър Невски“, като сред тях имаше както стари, но добре познати соц-автомобили, така и истински класика от САЩ и Западна Европа. „Това се събитието е най-старото в България, провежда се от 89-та година, единствено миналата година поради ситуацията с COVID-19 не беше проведено. Такъв небивал интерес не сме срещали досега, над 350 автомобила има на площада от цялата страна. Това е най-голямото изложение за старинни автомобили в България“, сподели председателят на БАК Ретро Кристиан Желев, цитиран от БГНЕС.

Идеята на ретро парада е, че той е отворено събитие, на него могат да присъстват всички без предварителни заявки. Ние го празнуваме като ден на шофьора. Има изключително много интересни автомобили - от 1936 г. до наши дни. Все по-популярни стават така наречените „янгтаймери“, защото в хобито се включи поколение, които познава тези коли. Младите хора се интересуват и колекционират автомобилите, които са от тяхното детство. Винаги миналото поражда у нас определена носталгия, сантимент и за наша радост все повече млади хора се интересуват от старите автомобили. Тук можем да видим автомобили, на които би завидял всеки един колекционер по света - говоря като стойност и като степен на реставрация. Хобито ни процъфтява", каза още Желев.

Един от най-впечатляващите автомобили на парада бе Остин Принцес, произведен през 1951-ва година. „"Моят автомобил е Остин Принцес, 51-ва година производство, реставриран е от моя съпруг, който е може би най-добрият реставратор в България. Принц Хари и Меган се жениха с такъв модел в Англия“, разказа неговата собственичка.

„За всеки автомобил или мотор, който откриваш, първо е издирването, второто е реставрирането и третото е съхранението. Понякога и късмет, разбира се. Възстановителният процес при повечето автомобили тук е дълъг, труден, трудоемък, трудно се намират части, но с много любов към това, което правим, се получават нещата. Нашето хоби е един феномен, една компилация между история, техника, етнография. Това са автомобили, които са достигнали техните технически успехи много преди сегашните автомобили. В класическото винаги има много чар“, допълни тя.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама