Ще ощети ли Столична община бизнеса през кризисни мерки?

13:46, 08 юни 21 / София 25 3674 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Столичните общински съветници от ГЕРБ-СДС предлагат четвърти пакет икономически мерки, с който да се продължат облекченията за наемателите и ползвателите на общински имоти заради кризата. Те ще важат за периода от 1 юни до 1 октомври 2021 г.

Мерките предвиждат пълно освобождаване от наем на общински имоти за бизнесите, които са преустановили изцяло дейността си. А ако те вече са предплатили наемите, то внесените суми ще се приспаднат за периода след отмяна на противоепидемичните мерки.

Друго облекчение предвижда намаляване на наемите за бизнеса, който не е затворил, но има спад в оборота, като отстъпката ще бъде съобразена спрямо загубите. Тоест, при спад в оборота над 50% в сравнение със същия период на 2019 г. отстъпката е 50%, а при спад от 20% до 50% - размерът на облекчението ще е 20%.

Тази промяна обаче също се предвижда единствено за периода от 1 юни до 1 октомври. И именно това се очертава ябълката на раздора.

Общинският съветник от „Патриоти за София“ Карлос Контрера иска обхватът на мерките да включва и месеците от февруари до май 2021 г. Защото при така предложените от ГЕРБ-СДС мерки част от предприемачите няма да могат да получат подкрепа, тъй като не попадат в нито една от хипотезите. Става дума за тази част от бизнеса, чиято дейност не е била спряна по силата на мерките, но е търпяла други негативни последици, които могат да бъдат доказани със спад в оборота.

Пред Topnovini.bg Карлос Контрера обясни, че и към момента има малки и средни бизнеси, които затварят, защото оборотът им не е достатъчен, за да обоснове търговска дейност. А общината е длъжна да предотврати всеки един фалит, който може. „Логиката е съвсем ясна – ако допуснем затваряне на малки и средни предприятия, които са наематели на общината, очевидно в следващия период няма да получаваме никакви приходи“, подчерта Контрера.

Той поясни, че предложението всъщност е допълнение за период, който не е бил уреден с решение от април месец. „Това е базирано изцяло на ясни аргументи, че през февруари и март не малка част от предприемачите не можеха да работят поради различни мерки. Например заведенията – те категорично имат спад в оборота. От друга страна, самото възстановяване на икономиката не става с магическа пръчка – днес отменяме мерките и от утре икономическата активност се възстановява в предкризисните нива“, посочи той. По темата вече е имало среща с общинските съветници от ГЕРБ-СДС, както и с бизнеса.

„Ударът по бизнеса не може да бъде поет от общинския бюджет“

На заседанието на финансовата комисия обаче предложението на Контрера бе отхвърлено, въпреки че и представители на бизнеса се застъпиха за него. Те заявиха, че става въпрос за оцеляване.

„Ние си даваме сметка за случващото се. 5 млн. лв. са спестени от бизнеса в най-тежкия период миналата година. Но този удар, който поема бизнесът, не може да бъде поет от общинския бюджет“, заяви Георги Георгиев, който е един от вносителите на проекта на ГЕРБ-СДС. Като толеранс към бизнеса за месеците от февруари до май общинските съветници приеха единствено за този период да не се олихвяват натрупаните задължения, като те се отсрочат за декември. „Това е единственият компромис, който можем да направим“, категоричен е Георгиев.

От своя страна, Карлос Контрера подчерта, че са се намерили пари за увеличаване на заплатите на кметовете, но за бизнеса средства няма. „Кметовете работеха за символични възнаграждения“, отговори на свой ред Георгиев. Той се аргументира, че заплатите им не са били увеличавани от много време.

В крайна сметка бе прието предложението на ГЕРБ-СДС.

Предстои промените да бъдат обсъдени и в икономическата комисия, а в четвъртък да се гласуват окончателно от Столичния общински съвет.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама