Фестивалът на уличната храна събира гурманите този уикенд на Женски пазар

12:43, 02 юни 21 / София 25 3185 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

На 5 и 6 юни Бакхус StrEAT Fest - събитието, което най-добре владее езика на храната, за пета поредна година превръща реновираната част на Женски пазар - пространството между улиците „Цар Симеон“ и „Св. св. Кирил и Методий“, в домакин на кулинарна хармония от различни видове световни кухни.    

В първия уикенд на юни, между 10:00 и 22:00 часа, пазарът ще бъде разделен на тематични зони - кафе, лимонади и сиропи, бири, вина и коктейли и високоалкохолни напитки, ресторанти, десерти, джелато, печива, както и гурме творения за домашните любимци.

Женски пазар отново ще се превърне в най-горещата кулинарна точка на столицата този уикенд. Обликът на Женски пазар се променя в модерно градско пространство и провеждането на петото издание на Бакхус StrEAT Fest е сериозно доказателство за това. Гурме фестивалът отново ще протече при предизвикателството на противоепидемичната обстановка, но както и миналата година, така и сега – ще бъде създадена необходимата организация, така че да се спазват строгите изисквания за превенция и посетителите ни да бъдат спокойни за здравето си“, обясни Драгомир Димитров, изпълнителен директор на Пазари Възраждане ЕАД, съорганизатор на Бакхус StrEAT Fest.

Без пари в брой: по-бързо, удобно и чисто

Ще бъдат спазени всички противоепидемиологични мерки, за чиято цел събитието е изцяло безкешово. Плащането става с карта или през избран мобилен портфейл на телефона. Така плащането става бързо и чисто, а посетителите докосват единствено вкусните си храна и напитки. Събитието ще има 3 входа за бърз и лесен достъп от всички страни на фестивала. Входът за 1 човек, за един ден, е 5 лв., а за два дни - 8 лв. Билети могат да се закупят както онлайн, така и на място.  

Ресторантите: от цял свят, за месоядни, вегани и всички с любопитно небце

Близо 20 ресторанта ще предлагат храна, приготвена на място, в стила и с автентичните съставки на различни кътчета на света - започвайки от далечни дестинации като Мексико (El Gallo Cantina Mexicana), през Азия (Royal Thai и Hamachi-ni) и емблематичните за САЩ бургери и барбекю (Skapto, Ham Bar, The Holy Smokes, Ribs Brothers), за да се върнем на познатата, но безкрайно уютната територия на Европа и конкретно Италия (Caruso Pizza & Salads), Франция (L’Instant) и България (Cosmos, Meatsome). 

През годините са се наложили няколко любими ястия на посетителите - охлюви по бургундски, жабешки бутчета, гьоза… и всички те ще бъдат там, но тазгодишното издание отбелязва и много дебютанти. Изложителите, чиято премиера на софийската кулинарна сцена ще се състои за първи път на феста, са Vienna Café & Restaurant, който обещава да пленява с австро-германски деликатеси, както и Chicken X - пържено пиле по тайна рецепта със сос от мед и трюфели, например. 

Хората, които предпочитат растителен пред животински режим, също ще останат доволни: цветните веган бургери на plant.bite също правят дебют. Те са дело на екипа зад 5L Speakeasy бар (в партньорство с шеф Пламен Европейски), които също за първи път ще участват на StrEAT fest-a на Женския пазар.

Напитките: лимонади, коктейли, вина, бира и нови за България продукти

Вина на чаша от български и чуждестранни производители ще се грижат за всеки с отношение към бога Бакхус на баровете на DiVino, Seewines и Via Vinera. За нетрадиционалистите пък Fun Wine ще покажат неочаквани съчетания между шардоне и капучино или ягодово розе.

Широк избор от крафт бири, коктейли, уиски и екзотични аперитиви ще поддържат настроението, а тези, които са дошли с кола или с деца, ще могат да се освежат с вкусни и натурални безалкохолни, сред които две съвсем млади на пазара марки - Vidas и Пате Мате, както и доказалите се като фаворити сиропи на Harmonica. 

Лятната жажда ще бъде утолявана и на водния бар на Pure-H2О, а кофеиновата такава - със специалното кафе на Coffero. В по-късните часове пък Philips обещават непривични коктейли с помощта на внушителна кафе машина.

Сладко и солено: десерти, зехтини, риба, люти сосове и… фермери онлайн

В зоната, посветена на сладко и солено, най-добрите десерти, пекарни и джелато в София, както и висококачествени зехтини от Испания и Гърция ще примамват любопитните небца. Сред производителите са също класическите любимци на публиката като Chilli Hills, Черноморски улов, Delishu, както и някои нови имена: мандра Боровица, пермакултура Венец, Bulgarian Honey Company, продукти с трюфели, тахани и собственият фермерски магазин на Женския пазар, който вече предлага доставка на занаятчийски продукти и зеленчуци до дома през онлайн платформата www.e-pazar.bg

Програмата: кратки майсторски класове и музиканти от 3 държави 

Организаторите споделят, че вдъхновени от уличната култура по света и у нас, за тази година са се погрижили съпътстващата програма да бъде (почти) толкова пъстра, колкото и кулинарната: DJ ще създава артистично настроение с джаз и фънки музика в първата половина на двата почивни дни, докато следобедните часове на 5 и 6 юни ще бъдат завладени от изпълнения на живо на основната сцена с музиканти от България, Ирландия и Бразилия. За първи път на открито сцената ще включва и тематични майсторски класове, водени от експерти. Те са безплатни за посетителите на феста и са на разнообразни теми: от избор и готвене със зехтин до съчетаване на вино с храна, от тънкостите на домашната италианска пица до съвети за хранене на домашните любимци.


Баухус: зона за четириногите гурмани 

Бакхус StrEAT Fest насърчава всички стопани да доведат своите домашни любимци, тъй като за най-добрия приятел на човека (а и за котките) ще има специално обособена зона за вкусни и висококачествени лакомства от шведската компания Husse и съвсем новата кучешка пекарна 4Dogs.

Събитието Бакхус StrEAT Fest e организирано съвместно с Пазари Възраждане, общинското дружество, което стопанисва Женския пазар. Реализира се с безценната подкрепа и партньорство на Mastercard, JTI, Johnnie Walker, Gordon’s Gin, Kozel, Pilsner Urquell, Tanqueray Gin, Spark, Vivacom, BeBio, ЕКОПАК и Pure-H2O.

Подробна информация може да откриете на www.streatfest.bg или в страницата на събитието във Фейсбук

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама