Онкологичната болница открива паметна плоча на проф. Марин Мушмов

09:00, 19 май 21 / София 25 6370 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В двора на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания в София вече ще има паметна плоча на нейния патрон – видния български онколог проф. Марин Мушмов. Барелефът ще бъде открит на официална церемония днес.

Онкологичната болница носи името на проф. Мушмов от 1995 г. (тогавашен Столичен онкологичен диспансер). Години по-късно при пререгистрация на лечебното заведение е било пропуснато името да бъде вписано. Грешката е поправена през 2019 г. с решение на Столичния общински съвет и след искане на местна гражданска инициатива.

Проф. Марин Мушмов е изявен клиницист, преподавател, учен с международна известност и един от основоположниците на съвременната българска онкологична школа.


Снимка: Александър Юзев

Той е роден на 11 август 1935 г. в София, където завършва и висшето си образование във ВМИ. Лекарският му път започва в благоевградското село Долно Драглище и преминава и през болницата в Разлог. От 1965 г. е редовен аспирант в Националния онкологичен център, където оставя траен спомен за създаденото от него. Придобива специалност по хирургия и по медицинска радиология. Единадесет години завежда Радиологичната клиника, а през 1986 г. защитава докторска дисертация на тема „Интерстициална брахитерапия“. През 1991 г. е избран за директор на Националния онкологичен център, а през 1994 г. става професор.

Повече от 10 години е бил секретар на Софийското градско онкологично дружество. От 1989 г. е главен републикански специалист по онкология, а от 1990 г. – главен републикански специалист по лъчелечение. В последната година на своя жизнен път е председател на държаната комисия по лъчелечение и онкология.

Изграден специалист – радиолог, хирург и клиничен онколог, проф. Мушмов оставя над 150 научни труда, 3 изобретения, 25 рационализации и предава своя огромен практически и преподавателски опит на поколения български радиолози и онколози. Той създава и българска школа по брахитерапия. Създател е и на собствена техника за интерстициална кюритерапия с радиоактивни конци, която се цитира и описва в учебници и монографии в чужбина.

Високата му професионална подготовка и ерудиция допринасят за широкото международно сътрудничество в областта на вътретъканната и вътрекухинна брахитерапия.

Проф. Мушмов е бил член на Европейската асоциация по радиология.

Заради своята лекарска човечност, достъпност и преданост към професията проф. Мушмов се ползва с голямо уважение, признателност, доверие и благодарност от пациенти, колеги, общественост.

Проф. Мушмов умира на 25 май 1994 г., като до последните си дни служи вярно на своята професия. Колегите и близките му ще го запомнят като съзидателен, хуманен и изпълнен с човеколюбие. Той завинаги ще остане жив в паметта на своите близки и следовници.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама