Спират трамвай №5

17:45, 06 апр 21 / София 25 2066 Шрифт:
Ирина Иванова

Спират най-натоварената линия в София - трамвай №5. Причината е, че на 10 април, събота, започва реконструкция на трамвайното трасе по бул.“Цар Борис III“, съобщиха от Столична община. 

Целият участък от обръщателно ухо „Съдебна палата“ до трамвайно ухо “Княжево” ще бъде изпълнен в два етапа. Първият етап на строителството обхваща трасето по бул. „Македония“ и участъка от пл. „Руски паметник“ до трамвайно ухо „Бъкстон“. А вторият етап от трамвайното ухо „Бъкстон“ до трамвайно ухо „Княжево“.

Проектът

В обхвата на реконструкцията се включва подмяна на релсовия път, контактно-кабелната мрежа, улично осветление, ремонт на пероните на спирките, пътното платно и тротоарите, каза днес заместник-кметът по строителство инж. д-р Ангел Джоргов.

По бул. Македония трасето на трамвайната линия се запазва в центъра на обособеното трасе. Релсовия път на бул. „Македония” се предвижда да бъде с тревно покритие и създаване на т.нар. „зелен трамвай“ и линеен парк.

Трамвайното движение в участъка от ухо „Бъкстон“ до пл. „Македония“ ще бъде спряно, като ще бъде осигурена заместваща автобусна линия на петичката.  Тя ще спира на всички спирки по трасето на трамвайна линия № 5.

Електронна система за трамваите намалява чакането по спирките

Местата за паркиране в ремонтирания участък ще бъдат запазени на 70%. Стикерите за платено паркиране ще важат и за съседни подзони, за което е внесен доклад в Столичен общински съвет, поясни зам.-кметът по строителство.

Вече са доставени 13 нови трамвайни мотриси, които ще се движат по новите релси. Ще бъдат обновени пероните и спирките на градския транспорт. Проектът включва и доставка и монтаж на видеонаблюдение по спирките на трамвайното трасе. 

Информация за временните промени в организацията на градския транспорт и заместващите автобуси може да видите тук. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама