Площад в София ще носи името на Желю Желев

14:51, 08 мар 21 / София 25 3573 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Площад в София ще носи името на първия демократично избран президент в България Желю Желев. Мястото е възможно най-близо до сградата на президентството. По предложение на инициативен комитет пространството между ул. "Московска",  пл. "Княз Александър I" и сградата на Народното събрание ще се нарича пл. "Желю Желев", съобщи bTV.

"Между двореца и Партийния дом е добър знак на историята Желев, между царя и Живков. Ние живеем в епохата на Желев, колкото да ни харесва и да не ни харесва", каза политикът Мирослав Севлиевски.

Поглед назад: Първият демократично избран президент

В момента пространството се използва за паркинг на депутатите. Решението за промяната идва шест години след кончината на Желю Желев.

"Съпротивата срещу тоталитаризма до 89-та има своите лица и едно от тях е на проф. д-р Желев. Много е важно, че тук в сърцето на града можем да именуваме градско пространство на негово име, но той е емблема за цялата страна", обяснява Малина Едрева, председател на Комисията по образование и култура в Столична община. 

Бившият президент е автор  на книгата "Фашизмът", която е забранена три седмици след появата ѝ в началото на 80-те години на XX век.

"Желев беше и огънят, и ледът на промените - като имаше пожар, той беше лед и го погасяваше, като всички бяха заспали по времето на живковизма, Желев се е опитвал да запали огънчето", допълни Севлиевски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама