От „Св. Иван Рилски“ отрекоха да имат общо с трагичния инцидент

15:45, 15 фев 21 / София 25 3826 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов определи комисия от експерти, която да извърши оглед на мястото на трагичния инцидент, при който 16-годишно дете от София почина в следствие на токов удар.

Припомняме, че по първоначална информация момчето е пресичало заедно с баща си на пешеходна пътека бул. „Иван Гешов“. В момента, когато стъпва на шахта на тротоара, е ударено от ток. На мястото на инцидента пристига линейка за 3 минути, момчето е откарано във ВМА, но почива. Основната версия за случилото се е, че става въпрос за неправомерно захранване на частен обект. В шахтата е имало оголен кабел и по рамката на капака е течал ток. Кой е собственикът на кабела обаче още е обект на проверка.

Токов удар уби 16-годишно момче на улицата

Тъй като в публичното пространство бяха изнесени твърдения, че шахтата, по която е протичал ток, обслужва УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, комисията има за задача да установи обстоятелствата и да изготви доклад до края на днешния ден, съобщиха от здравното министерство. Министърът изпрати писмо и до изпълнителния директор д-р Антон Петков, с което изисква, също в рамките на днешния ден, от лечебното заведение да предоставят на министерството цялата известна им информация по случая.

По-късно от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ публикуваха доклада си, в който се посочва, че не разполагат с каквато и да е конкретна информация, освен публикациите в пресата. „Електрозахранването ни се извършва от два трафопоста, които се намират на територията на Болничния комплекс – във вътрешния двор на Инфекциозна болница и в сутерена на сградата на НЦОЗА. УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ няма касателство към други източници на електрозахранване“, посочва от лечебното заведение.

Появи се информация и че ЧЕЗ стопанисва компроментирания кабел. От компанията обаче заявиха в официална позиция за bTV, че кабелът се намира след техния електромер и извън границите на тяхната собственост. Шахтата също не е собственост на енергоразпределителното дружество. Отговорност, според тях, носи собственикът на обекта, който се е захранвал с въпросния кабел.

Общината също отрече да има вина. „Чия е вината за случилото се, ще кажат разследващите органи, но има съмнения за неправомерни действия. Говорим за оголен кабел в шахта. Това не е нормално, някой е пипал там“, заяви зам.-кметът на район „Триадица“ Христо Вълчанов. Според информацията, с която той разполага, кабелът стига до павилион на територията на болницата. Район „Триадица“ няма отношения с този обект. Дали тази будка е включена нерегламентирано към електропреносната мрежа също е въпрос, на който ще отговори разследването.

Софийска градска прокуратура започна вече работа по случая. Оттам посочват, че извършената аутопсия на трупа, като предварителното заключение на медицинските лица сочи, че смъртта е настъпила вследствие остра сърдечно–съдова и дихателна недостатъчност. Констатирани са и охлузвания по пръстите на двете ръце и лявото коляно, както и кожни промени по долните крайници с вид на термично въздействие, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Предстои назначаването на съдебномедицинска и техническа експертизи.

Разследването по случая е в начален етап. Предстои изискване на множество документи от различни институции, които имат отношение по случая – Столична община, Община „Триадица“, ЧЕЗ, ръководството на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, търговец, ползващ павилион в непосредствена близост до местопроизшествието, разпити и други действия по разследването. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама