От 1 май: В метрото с тротинетка и колело безплатно

12:12, 11 фев 21 / София 25 2637 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Придвижващите се с велосипеди в София ще могат безплатно да превозват колелата си в градския транспорт. Това вече е възможно, след като на сесия на СОС общинските съветници на „Демократична България“ и ГЕРБ/СДС приеха доклад за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община.

Безплатното превозване на велосипед може да става в последния вагон на метровлаковете и в автобусните линии, пресичащи околовръстния път на София. В метрото това може да става в часовете до 7.00 ч. сутринта и след 20.00 ч. вечерта, а в автобусите - до 6.30 ч. сутрин и след 20.00 ч. вечер, за да не се притесняват пътниците в пиковите часове, които за тези линии започват естествено по-рано. В събота и неделя няма да има ограничения в часовете. Това е и причината за направеното предложение от председателя на комисията по транспорт Карлос Контрера - посредством тикет системата, която вече работи, ЦГМ да изготви 6-месечен мониторинг за това дали има конфликтни ситуации в превозните средства. Анализът ще бъде представен на общинския съвет.

ЦГМ пуска безплатни тротинетки

Освен с колела, които могат да бъдат не повече от 2 в автобус или последен метровагон, ще може да се пътува и с индивидуални електрически средства, като условието също е да не замърсяват и да не се създава неудобство на другите пътници, съобщиха от СОС.

Зам.-председателят на комисията по транспорт Зафир Зарков коментира, че освен насърчаването на ползването на велосипеди, трябва да се гарантира и безопасното пътуване на ползващите градски транспорт. Общинският съветник от ДБ Владислав Панев подкрепи направените предложения и посочи, че по време на дебатите се е получило добро взаимодействие.

Целта на промените, които влизат в сила от 1 май 2021 година, е общественият транспорт в София да стане още по достъпен и да се привлекат повече граждани, които да го ползват, вместо да пътуват с личните си автомобили.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама