Няма да разширяват синята зона в София

11:20, 05 ное 20 / София 25 2476 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Управляващите в София се отказват от декларираните по-рано през годината планове за сериозна реорганизация на обхвата и работното време на зоните за платено паркиране в центъра на града.

ГЕРБ няма да внесат повторно предложенията си за разширение на синята зона и за присъединяване на нови булеварди и улици към нея. Отпада и проектът синя зона да има и в неделя, а през работните дни времетраенето й да се удължи до 20.30 ч., вместо до 19.30 ч., както е сега.

Синя и зелена зона в София ще се плащат и през Viber

Зелена зона пък няма да има в събота, каквито бяха първоначалните анонси. Това стана ясно по време на заседанието на транспортната комисия в Столичния общински съвет, съобщи „Сега“. Тя одобри доклад на ГЕРБ за промени в Наредбата за организацията на движението в Столична община. От името на вносителите зам.-шефът на комисията Зафир Зарков от ГЕРБ поясни, че причината за оттеглянето на предложенията е "сериозната пандемична обстановка не само в нашата страна, а и навсякъде по света, както и по-сериозните затруднения за обществото в най-различни аспекти".


Снимка: БГНЕС

Въпреки че на практика от доклада отпадат голяма част от нововъведенията, касаещи гражданите, Зарков добави, че столичани могат да са доволни от новия вариант. "В останалата си част в проекта остават всички положителни промени като дигитализацията на талона за локално платено паркиране, като изискването за годишен преглед, за да може само коли в експлоатация да получават такъв стикер и т.н. Наредбата за организацията на движението е един от най-динамичните документи. Продължава да се работи в тази посока", коментира Зарков.

Отново искат разширяване на зелената зона в столицата

Обхватът на зелената зона все пак ще се промени и към нея се очаква да се присъединят нови части от ж.к. "Яворов" и от ж.к. "Иван Вазов". Предложенията на управляващите в СОС предвиждат още електронни винетни стикери за паркиране в центъра да заменят сегашните хартиени талони. Е-винетките ще могат да се купуват онлайн, без на ползвателите им да се налага да посещават офис на Центъра за градска мобилност.

През юни общински съветници от ГЕРБ внесоха друг доклад, свързан с Наредбата за организацията на движението в Столична община, който бе доста по-амбициозен. Както вече стана дума, той предвиждаше платеното паркиране да трае до 20.30 ч. в работни дни, синята зона да работи и в неделя, а зелената – в събота. Целта бе да се освободят повече места за паркиране за живеещите в обхвата на зоните и да се намалят колите, които ползват зоните за временно паркиране. Според анализите на общинските съветници в момента синята зона е почти напълно заета, а живеещите в обхвата ѝ се оплакват, че заради прииждащите коли от други части на столицата и извън София не могат да намерят място за спиране вечер след 19.00 ч., както и в почивните дни. Непосредствено преди гласуването на доклада през юли обаче вносителите го изтеглиха. Предложения за разширяване на синята зона бяха правени и в предишния мандат на СОС, но и тогава не се стигна до тяхното гласуване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама