Откриват изложбата "Вратите на рая са затворени" на Александър Юзев

13:28, 12 окт 20 / Култура 25 2665 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Изложбата „Вратите на рая са затворени“ на Александър Юзев ще бъде открита на 15 октомври в Галерия „Доза“. 

Изложбата изследва многовековните сблъсъци и съперничество на двете доктрини – ислям и християнство, които винаги са се подклаждали от политически и икономически цели, и от двете страни. Еманацията на конфликта в неговото символистично и морално проявление е в преобразуването на храма "Света София" в джамия още при падането на Константинопол.

Този конфликт сега е по-актуален от всякога. А въпросът „В процес на неизбежен сблъсък ли са ислямът и християнството?“ отново е поставен на дневен ред в обществото.

Още от началото на творческия си път, Юзев застъпва социално-политически и морални въпроси, които развива в концептуални критики и послания. Визуалният език, който използва, е многообразен, преплетен през дигиталното, но като основа винаги стъпва на класическото. Конотацията и разгръщането на идеята при Юзев прозират през внимателно организираното пространство, което действа като наратив. Красотата в неговите работи винаги е правило, но изкуство става тогава, когато наистина е социално обвързано.

Снимки: Галерия "Доза"

Кураторът Йово Панчев казва: "В изложбата „Вратите на рая са затворени“ се съпоставят няколко теми, които обсъждат обикновени наглед неща. Обсъждат ги системно, верифицирани, поставени в различен материал, в натура и в синтетика, в мащаб, степен, детайл, обсъждат ги в обща постановка, частно и лично, групово, общо и изобщо. Като теза и като антитеза, като покана за диалог, изследване на намерението или разследване на причината за отношението, довело дотук и това състояние на човека". 

"В крайна сметка, между вяра и изкуство стои човек. Ако трябва да идем още по-далеч, а това винаги е част от почерка на Юзев, ще кажем, че овакантената от вярата територия вътре в човека не търпи празнота, а се изпълва с какви ли не образи и ерзаци на вярата. Ако се заемем да работим с тези прокси обекти като интерпретатори-зрители или художници-изследователи, в един момент овакантената територия отново може да се насити с мисли, усилие, дух. Може дори да се окаже, че човекът е чудото", според Панчев. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама