Върнаха „опасните“ пистолети на протестиращия Павел Спасов

10:45, 16 сеп 20 25 4532 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

След сблъсъците на Великото народно въстание на 2 септември полицията взе по-сериозни мерки за втората масова демонстрация на 10 септември. От рано рано, рано започнаха обстойни претърсвания на протестиращи и задържания. Станахме свидетели как униформени „почистват“ района около Партийния дом, мушкат се в храстите, за да търсят бутилки, павета, камъни и други подобни.

Сутринта на 10 септември бяха задържани шестима души. От Топновини следим от самото начало един меко казано абсурден арест. Протестиращият Павел Спасов бе задържан и отведен в Първо районно, защото е имал в себе си два водни пистолета, които полицията счете за опасни предмети.

Часове той и адвокатите Полина Велчева и Кристиян Григоров чакаха заповедта за арест. По закон заповедта трябва да се издаде веднага и не може човек да бъде държан без нея. Това обаче е порочна практика при такива арести, споделиха адвокатите. Павел Спасов остана в районното 6 часа, след което бе освободен, а „опасните“ пистолети бяха задържани от полицията.

6 дни след ареста протестиращият е призован да си вземе двата водни пластмасови пистолета. В районното е останал спреят за самозащита, който Спасов е носил на 10 септември. Мотивът на униформените да го задържат е, че е забранено да се носи на митинги и протести, въпреки че арестът е не на самия протест, а в близост до КПП. Съставен е протокол и пистолетите са върнати с разписка.

Павел да бъде задържан заради видимо празни водни пистолети играчки е абсурдно“, заяви в интервю за Топновини адвокат Кристиян Григоров. „Задържането следва да е крайна мярка и когато е абсолютно необходимо. В конкретния случай задържането е незаконосъобразно. С адвокат Полина Велчева сме обжалвали заповедта за задържане пред Софийския районен съд и очакваме дело“, обяви той. Адвокатът поясни, че законът не предвижда задържане на лице, когато полицейски орган има съмнение, че носи в себе си опасни предмети. В случая е следвало полицията само да изземе предметите, а не да се стига до задържане. 

Разговаряхме и с Павел Спасов и го попитахме защо протестира и защо да изразиш гражданската си позиция е важно. Протестирам, защото корупцията, безобразията и наглостта на управляващите страната ни достигнаха до неописуеми размери. Повече не мога да живея в тази страна без да правя нищо. Протестите са важни, защото гражданската активност и формирането на силно гражданско общество са единственият начин нещо да се промени“, заяви той.

Снимки: Адв. Кристиян Григоров 

Пистолетите са от „Хиполенд“ и бяха купени в деня на прокурорската атака срещу веригата в знак на симпатия към собственика за смелостта му открито да заяви, че подкрепя протестите и съпричастност към това, на което беше подложен за тази смелост. Не го познавам лично и никога не съм го срещал“, обяви Павел Спасов.

Акция в „Хиполенд“ след подкрепа на протестите

Арестът.Преди задържането ми сам се представих на полицаите и ги попитах дали искат да проверят багажа ми. Виждайки, че нося водни пистолети и спрей, ми казаха, че внасянето им в зоната на протеста не е разрешено, но не пожелаха да ги конфискуват на място, и да ме допуснат до протеста. След като получиха инструкции, ме заведоха до черен полицейски бус, в който ме помолиха да вляза заедно с багажа си. Забелязаха, че не съм агресивен и бяха учтиви с мен, но не ми казаха защо ме задържат и какви са правата ми в тази ситуация. Когато един от полицаите понечи да ми сложи белезници, колегата му отбеляза, че в моя случай това очевидно не е необходимо, и той се въздържа да го направи“, разказа още той.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама