Обществените тоалетни в София - на цени колкото апартамент

10:30, 11 авг 20 / София 25 3450 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Публична тоалетна на цена колкото апартамент - това може да се види в столичната градинка „Кристал“. Столичната община е платила 100 хиляди лева за съоръжението с площ около 5 квадратни метра. Всъщност тоалетните са общо две, а цената им излиза по 9400 евро на квадрат.

В добавка към това тоалетните не работят и са оградени с огради. За проблема алармираха преди дни от гражданската инициатива „Спаси София“.

Става въпрос за проект за ремонт на района около храм-паметника „Александър Невски“ е най-мащабният от последните две години, заедно с този на ул. „Граф Игнатиев“.„Ремонтът тук е на по-голяма стойност – около 21 милиона лева излиза. И в крайна сметка виждаме, че много малка част от предвидените работи са свършени, а тази малка част от работите, които са свършени, всъщност не работят. Например това е тази тоалетна зад нас, която според документацията за обществената поръчка струва 100 хиляди лева. Вътре са две тоалетни, общо 200 хиляди лева“, обяснява Светлозар Алексиев пред bTV.

От миризмата става ясно, че тоалетните са използвани, въпреки, че не работят официално. Вероятно затова са заградени, но така и не са измити. Не работят и новите контейнери за отпадъци - всеки от тях за по 9 хил. лв.

От Столичната община отговориха, че са разтрогнали договора си с фирмата изпълнител и остатъкът от проекта ще бъде извършен от друга компания. 

Проверка на bTV показва, че край НДК има още една подобна тоалетна, закупена обаче за почти 300 хиляди лева. Автоматизираната обществена тоалетна по проект би трябвало да бъде 11 квадратни метра. Цената на квадратен метър е 13 000 евро или 26 000 лева.

Столичната община е платила на българска фирма изпълнител да монтира тази тоалетна през 2015 г. Реално тя функционира от 2016 г. и затова Столичната община е платила 286 412 лв. с ДДС. 

Светлозар Алексиев от „Спаси София“ твърди, че тоалетната е 8 квадрата, а не 11. Така излиза, че струва около 17 000 евро на квадратен метър, отбелязва той. 

„Тази тоалетна е на същия производител и същия модел като в градинката на „Кристал“. Според нас няма причина да струва толкова. Себестойността, която е вложена е многократно по-малка. Тук в района пред НДК се продават апартаменти за по 146 000 евро, колкото тази тоалетна, но апартаментите са по 50-60 квадрата. Това излиза по 2000 евро квадратен метър недвижим имот“, посочва Светлозар Алексиев. 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:28, 11 авг 20

ОСТАВКА НА КРАДЛИВАТА ВЕЩИЦА КМЕТ!!!!


ТИЯ БЕЗИБРАЗИЯ СА НАВСЯКЪДЕ В СТОЛИЧНА ОБЩИНА!


МОДЕЛА ПЕЕВСКИ НАГЛЕДНО - ЕДНО НЕЩО СТРУВА 10ЛВ А ОБЩИНАТА ГО ПЛАЩА 200ЛВ!

ПО ПОДОБЕН НАЧИН СЕ НАПРАВИ ''РЕМОНТ''НА ЮЖЕН ПАРК'''
ОТКРАДНАХА ПАРИТЕ С ПОМОЩТА НА ФАНДЪКОВА ФИРМИТЕ ДЕЛТА ГАРД И СОФИНВЕСТ!!

МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕРИ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама