26 ден на протести: Блокади на ключови кръстовища в София и на пътя Стара Загора – Хасково

11:40, 03 авг 20 25 3156 Шрифт:
Редактор:

Централни кръстовища в столицата остават блокирани за движение. Освен Орлов мост и площад „Независимост“ протестиращите от нощта на събота срещу неделя са блокирали и възловото кръстовище на Ректората. Те са разпънали палатки на трите места.

Исканията им са оставка на правителството на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев и провеждането на честни и демократични избори.

На брифинг от СДВР заявиха, че освен блокираните кръстовища снощи, други нарушения на обществения ред не е имало през последното денонощие. 

"Снощи около 19 часа започна отново събиране на граждани на площад Независимост, които около 21:30 ч. организираха шествие към Орлов мост. Около 22:30 ч. група от Орлов мост са организирали шествие по "Евлоги и Христо Георгиеви" в посока НДК, като последователно са блокирани кръстовищата на "Евлоги Георгиев" и "Фритьоф Нансен", и бул. "България" и "Черни връх". Блокирането е продължило до малко след 23 часа", гл. инсп. Красимира Стоядинова от отдел "Охранителна полиция".

Снимка: БГНЕС

Един от протестиращите на Орлов мост заяви, че сега е време за оставки, защото времето за диалог с властта е приключило. След две седмици на протести гражданите не са били чути, по тази причина единственият вариант е протести до изпълнението на исканията им. Друга протестираща смята, че повечето граждани разбират, защо те са блокирали Орлов мост и ги подкрепят, съобщава БГНЕС.

Опити за блокади бяха направени и в други части на страната. Снощи група граждани блокираха за час движението по ГП Е-79 край Кресна. Полицията ги принуди да се оттеглят и пусна движението по тази изключително натоварена пътна артерия, която свързва София с българо-гръцката граница. По това време на годината хиляди българи я използват, за да посетят нашата южна съседка. 

Със заповед на директора на ОДМВР-Благоевград е назначена служебна проверка за употреба на неправомерна физическа сила от страна на полицейски служител спрямо гражданин. Поводът за назначената проверка са публикации в медийното пространство, съобщават от пресцентъра на областната дирекция на МВР.

Трети ден протестиращи са разположили палатки на пътя Стара Загора – Хасково, при подстъпа към АМ „Тракия“. Намеренията им са да останат, докато не бъдат пуснати да осъществят предварително планираното си шествие през магистралата, предава bTV.

„Тук сме, защото искаме да стигнем до детелината на магистралата – да обиколим и да се приберем. В крайна сметка не ни беше позволено“, разказа в ефира на „Тази сутрин“ Ивайло Иванов, който е сред протестиращите.

Основните им искания са за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:15, 03 авг 20

Оставка и на Радев и Йотова

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама