Трети ден протести в София

22:00, 11 юли 20 25 5381 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

Няколко хиляди души се събраха на антиправителствен протест в центъра на София.

Два протеста блокираха центъра на София, стигна се до сблъсък с полицията

Снимка: Топновини

Демонстрантите скандират „Оставка“ и „Юнаци“. Те развяват българското знаме, а плакатите, както и в предишните дни, са сравнително малко, като повечето от тях са написани саморъчно с лозунги против правителството и прокуратурата. В първите редици на протеста се веят и пет черни флага.

 

Не липсваха и такива, които да се чудеха как да привлекат внимание като момиче, което висеше от сградата на партийния дом.

Снимка: Топновини

Участниците в протеста са предимно млади хора на видима възраст между 20 и 30 години. Сред протестиращите има и много ученици от горните класове. Хората продължават да пристигат, има и майки с малки деца.

Снимка: Топновини

На протеста също така има и много общественици и политици. Сред тях са бившия първи служебен министър-председател на България Ренета Инджова, журналистът и депутат Александър Симов, скулпторът проф. Велислав Минеков и др.

Снимка: Топновини

След около час и половина престой в триъгълника на властта, протестиращите тръгнаха на своето традиционно шествие по бул. "Цар Освободител" към Народното събрание, достигнаха Орлов мост, а след това тръгнаха по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

Снимка: Топновини

Протестиращтие минаха и покрай сградата на Министерството на вътрешните работи, завиха по ул. "Гурко" и се отправиха към сградата на Минситерски съвет, от където всъщност тръгнаха.

След връщането си пред сградата на МС протестиращите започнаха да скандират "Влизаме, влизаме", след което голяма част от хората клекнаха ниско и викаха "каските долу".

Бомбичка бе хвърлена в периметъра на полицията и рани един от служителите на реда. След това последва промяна в подредбата на кордона.

Около 21:00 часа полицаите сложиха предпазни шлемове и щитове и заеха позиция в готовност за сблъсъци. Към момента такива няма.

Снимка: Топновини

Протестиращите на плаж "Росенец"

Полицейското присъствие е засилено, има органи на реда освен пред президентството, също пред Министерски съвет и пред парламента. Към момента ситуацията е спокойна и няма никакво напрежение.

Снимка: Топновини

И днес основно действащо лице на протеста е бившият омбудсман на България Мая Манолова.

Поп-фолк изпълнителите Галин и Роксана също се включиха към протестиращите. Те бяха придружени от членовете на лейбъла на изпълнителя.

Снимка: Топновини

Снимка: Топновини

 

 

Не липсваха и обидни скандирания, придружени с псувни по адрес на премиера Борисов.

Преди полунощ няколко от протестиращите минаха около триъгълника на властта с колела и кашони и събраха боклука, който бяха направили.

Снимка: Vasil Asenov/Забелязано в София

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама