Стотици полицаи излязоха на протест в столицата

14:00, 05 юли 20 25 2039 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Полицаи се събраха на протест навръх професионалния си празник в градинката до МВР, предаде БГНЕС. Те настояват за промени в Дирекция "Правно-нормативна дейност" в министерството.

Служителите на реда изразяват недоволството си от работата на своите колеги от дирекция „Правно-нормативна дейност”. Според Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) полицаите продължават да са потърпевши от невъзможността на дирекцията да предложи на ръководството на министерството решение на проблеми, които засягат пряко професионалните им и икономически интереси.

Цветан Цветанов поздрави служителите на МВР

СФСМВР настоява заплатите на всички служители да бъдат увеличени с равна сума. От дирекцията обаче отговорили, че увеличението ще е 10% за всички. По този начин служителите с малки заплати са получили малко увеличение, а тези с големи - съответно повече пари, което според синдикатите не е справедливо.

Казусът с извънредния и нощния труд е причина за друг спорен въпрос. По закон извънредния труд в МВР се компенсира или с допълнително заплащане или с отпуск, който може да е до 12 дни годишно. Проблемът се появява, когато даден служител получи цялата компенсация под формата на отпуск, но пак му се наложи да работи изънредно. От СФСМВР твърдят, че правната дирекция отказва да даде становище как се процедира в такива случаи.

Протестът на полицаите е ясно насочен – те настояват за смяна на ръководството в дирекцията, която сега се оглавява от Росица Грудева. Днешният протест е предупреждение и заявка, че ще отстояват исканията докрай

В същото време от синдикалната федерация обясниха, че диалогът им с вътрешния министър Младен Маринов, а и с професионалното ръководство на МВР върви нормално.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама