Манолова изпрати сигнали за застрояване на частни домове в природен парк „Витоша”

14:53, 30 ное 19 / Политика 25 1703 Topnovini
1

Мая Манолова е изпратила сигнали за застрояване на частни домове в рамките на природен парк „Витоша”.

Сигналите са до главния архитект на София, до новите двама районни кметове на Панчарево (независим) и на Витоша (ГЕРБ/СДС), до членовете на архитектурната комисия в СОС, до директора на парк „Витоша” и др., става ясно от Facebook профила на Манолова. 

ВАС разреши връщане на 10 декара от парк „Витоша” на частни лица

''Със сигурност нашата проверка установи четири частни къщи, построени в парка през последните години извън законовите регламенти, но по-тревожното е, че още 150 имота в парка могат да ги последват.
Става дума за корупция, видима и с просто око на картите, които публикуваме'', пише тя. 

Снимка: Facebook 

Снимка: Facebook 

Снимка: Facebook 

''Направихме обстойна проверка на двата имота, които след заповед на министър Нено Димов се изключват от обхвата на парка. Те са урегулирани от общината, което е задължителна процедура преди застрояване. За по-големия от тях има интересен факт: става по времето на г-н Борисов като кмет. Но това не са единствените такива имоти. Около 150 терена в природния парк са със същия статут''.

Мая Манолова: Не ме е страх, г-н Борисов

''От 2005 г. насам, след приемането на Плана за управление на парка, са застроени 4 имота. Един от тях получава разрешение дори след влизането в сила на Общия устройствен план на София, което за нас е безпардонна корупция. Кой е човекът, успял да получи такова благоволение от Общината и екипа на г-жа Фандъкова? Кои са другите трима? Кои са останалите 150? И кой е виновен – те, че опитват? Или администрацията на кмета Фандъкова – че им позволява?'', пита Манолова.

''Именно за да се разбере, внесохме искане за проверка на законността на строителството. Решението е просто: тези 150 имота трябва да се преотредят и да се включат в парка чрез промени в подробните устройствени планове. Остава да видим дали общинският съвет и администрацията на г-жа Фандъкова ще го направят. Кой ще е „против” да се запази парка „Витоша”? И кой ще е „за” и „въздържал се”? С интерес ще наблюдаваме''. 

Фандъкова увеличава данъците за автомобили и таксите при имуществени сделки

Манолова посочва, че ще бъдат инициирани срещи с общински съветници и районните кметове, за да се обърне специално внимание към проблема.

''Който и да излива бетон във „Витоша”, който и да му помага, който и да нарушава закона, който и да премълчава по веригата това безобразие, трябва да е сигурен, че ще го покажем на софиянци. Засега показваме само къщите'', заявява тя. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани