Разследването на пожара в "Пирогов" продължава (Обновена)

08:39, 28 ное 19 25 3186 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 6.37, Обновено в 8:39

 

Продължава разследването на причините за пожара в столичната болница "Пирогов", при който загинаха двама души, а 32-ма бяха евакуирани. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди разследването да се извърши от Националното следствие.

МВР работи по всички версии за инцидента. Сред тях проблем с инсталацията за кислород и запалена от пациент цигара.

ДАМТН: Инцидентът в „Пирогов" не е заради неизправност на инсталациите за кислород

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор също потвърди, че инцидентът не е настъпил в резултат на неизправност на съдовете за течен кислород. От лечебното заведение са категорични, че системата за доставяне на кислород в клиниката е проверявана ежедневно и е била изрядна. 

"Аз няма да мога да дам преди края на разследването информация. Разбира се, има догадки, много изтекла информация. Това, което мога да кажа, че категорично всичките ни данни за състоянието на кислородоподаващата система, са, че тя е била поддържана и изправна. Спазени са всички изисквания. На практика нямаме опасения, че инцидент или нарушена функция са довели до инцидента", съобщи проф. Николай Габровски, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", предаде БНТ.

"Има информация за запалена цигара. Тя е включена в медицинската документация. Но не искам да говоря по тази тема, тъй като връзката между едното и другото не е установена и не искам да звучи като обвинение към някого без да имам основание за такова. Нарушения на вътрешния ред имаме много често от пациенти. Имаме много сериозен проблем с това, тъй като сами разбирате, че ние не можем нито да ги санкционираме, нито да сме по някакъв начин настоятелни в своите искания. Има хора, които имат свои виждания за вътрешния ред в болницата", изтъкна проф. Габровски.

Цацаров разпореди следователи от НСлС да разследват инцидента в „Пирогов“

"В някаква степен вече сме спокойни. Установиха се точно какви са щетите. Специални благодарности към Столична община, която изпрати екип да установи дали има конструктивни повреди по сградата. За щастие няма. Така че в момента започват дейности по укрепване по една от стените, които са били повредени", допълни той.

Огънят е тръгнал от северното крило на най-старата сграда на болницата където се помещават вътрешното отделение, кардиологията и неврологията. 15 от настанените в тях пациенти са пострадали леко при пожара. Обгазени няма, а нормалният режим на работа в лечебното заведение е възстановен. Възстановена е и дейността на противошокова зала.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама