Взрив и пожар в "Пирогов", двама загинаха (ОБНОВЕНА)

06:26, 27 ное 19 25 4268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Голям пожар избухна в "Пирогов" около 4 часа сутринта в сряда. Двама души са загинали, а други 60 човека бяха евакуирани. 

Преди да лумне огънят имало взрив на кислородна бутилка в една от болничните стаи във Второ вътрешно отделение.

Загиналите са били тежкоболни и неподвижни пациенти. Те са мъже на 55 г. и на 68 г.

Сигналът за инцидента е получен в оперативния център на Столичната пожарна. Незабавно към мястото на инцидента са изпратени осем пожарни екипа, аварийно-спасителен екип и автомеханични стълби, които успели да локализират и потушат огъня около 25 минути след избухването му, съобщи Нова телевизия.

В болницата незабавно пристигнаха министрите на вътрешните работи и на здравеопазването - Младен Маринов и Кирил Ананиев, както и шефът на пожарната гл. ком. Николай Николов.

„Под опасност е бил живота на повече от 80 души. Двама са загинали. Уведомени са близките им. Няма опасност за останалите пациенти на болницата. Обгазените хора са настанени в други отделения, няма опасност за живота им“, каза здравният министър Кирил Ананиев. Той добави, че в момента болницата работи.

„Незабавно след взрива и пожара са взети мерки. Изключваме възможността това да е терористичен акт. Текат следствени действия. Има срутена стена вследствие на взрива. Все още е трудно да се влезе в помещенията и следователите да си свършат работата“, каза министърът на вътрешните работи Мледен Маринов.

Евакуирани и дислоцирани в други отделения са 32-ма пациенти на болницата. Пациентите са в добро общо състояние, въпреки това на по-тежко болните са назначени допълнителни изследвания, съобщиха от здравното министерство.

"Без намесата на пожарникарите и тяхната реакция в момента щяхме да говорим за инцидент от друг мащаб и една национална трагедия", каза зам.-директорът на "Пирогов" Никола Габровски.

"Шокова зала ще е затруднена днес да приема тежко болни, но като цяло болницата функционира. Имаме пожаро-известителна система, имаме план за евакуация. Няма взривена газова бутилка, навсякъде имаме система за подаване на кислород", уточни още Габровски.

Открива се гореща линия - 02 91 54 540. На нея близки на хора, лежащи в болницата, могат да получат информация за тях.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама