Стотици граждани отново протестираха срещу избора на Гешев за главен прокурор

19:49, 18 ное 19 25 4280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стотици граждани се събраха пред Президентството, за да изразят недоволството си от избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Неправителствената организация "Правосъдие за всеки" и гражданско сдружение "Боец" организираха шествие до президентството с настояване държавният глава Румен Радев да сезира Конституционния съд за повторния избор на Гешев.

И Мая Манолова подкрепи протеста:

Тази вечер с екипа ми подкрепихме протеста. Съдебната реформа трябва да продължи, написа тя във Facebook.

Според протестиращите не бива да се оказва натиск на президента Румен Радев да подписва указа за назначаването на Гешев и следва държавният глава сам да прецени дали да се обърне към Конституционния съд за тълкуване на въпроса.

„От президента искаме да упражни своите конституционни правомощия и според нашата гледна точка задължения. На първо място да поиска яснота от Конституционния съд да разтълкува нормата на чл. 129 ал. 2 от Конституцията на Република България. И освен това да се възползва от конституционното си правомощие да възобнови дискусията и дебата в България относно ролята на правосъдието, ролята на прокуратурата в правосъдието и бъдещето на правосъдието като гарант за добруването ни като нация“, каза адвокат Емил Георгиев, който е член на „Правосъдие за всеки“, цитиран от БГНЕС.

Тази вечер стана ясно, че недоволните граждани са запазили за протести всички дни до края на годината, предаде bTV.

Единствената кандидатура за главен прокурор получи за втори път 20 на 4 гласа миналата седмица.

На фона на недоволството Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите в България изпратиха свое становище в подкрепа на Гешев.

Според тях има политически натиск срещу избора му и те настояват за подписване на указа в разумен срок.

Според следователите политизирането на процедурата за избор на главен прокурор дестабилизира институцията прокуратура, а противопоставянето на отделните части на съдебната система е във вреда на всички и най-вече за гражданите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама