Въздухът в София - два пъти по-мръсен от допустимото

10:24, 18 ное 19 25 2184 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мрежата от доброволци за измерване на чистотата на въздуха AirBG.Info отново измери стойностите на азотен диоксид на 30 места в София. Това е най-мащабното проектно измерване на азотен диоксид, правено някога в България.

Данните показват опасно високи нива на замърсяване, като само една от измервателните дифузни тръби показва допустима стойност.

Законодателството на ЕС и България определя пределно допустима средна годишна концентрация от 40 мкг/куб. м.

За месец октомври в центъра на София са отчетени средни нива от 70-80 мкг/куб.м. Това е два пъти над допустимите за здравето стойности, т.е. хората дишат два пъти повече от отровата азотен диоксид.

Азотният диоксид води до редица хронични заболявания като белодробна болест, астма, бронхит.

"Даните са силно притеснителни, защото са значително по-лоши от тези, които измерихме месец по-рано. Тенденцията е еднозначна - колкото повече трафик има в града, толкова повече е отровата във въздуха. Време е наистина за спешни мерки", коментира резултатите ръководителят на проект  AirBG.Info Стефан Димитров.

Снимка: AirBG.Info

Преди месец AirBG.Info обяви данните за концентрацията на азотен диоксид в София за месеците от юни до септември включително. Тогава повече от половината станции показаха резултати в норма. От септември насам обаче се наблюдава тенденция на покачване на концентрацията на азотен диоксид.

Доброволците на AirBG.Info поставят на 30 различни места в София дифузионни тръби. На всеки 30 дни тези тръби се сменят и се изпращат в специализирана лаборатория в Швейцария, която потвърждава данните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама