Мая Манолова: Три пъти ще плащаме заради мръсния въздух

22:22, 15 окт 19 25 3476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Три пъти ще плащаме заради мръсния въздух. Това каза кандидатът за кмет на София Мая Манолова, която участва в телевизионен дебат в предаването „Референдум“ по БНТ.

Във връзка със снощния мач бе първият отправен въпрос, а именно трябва ли националният стадион да бъде преместен от центъра на София? Манолова смята, че истинският проблем не е в това къде се намира, а че ксенофобията и национализма са влязли във властта, а оттам  са отишли и по стадионите. „Действията са след събитията. Би трябвало действията да се взимат преди тях“, посочи тя.

На въпрос с повече патрули или с повече камери трябва да се осигури безопасността на гражданите Манолова заяви, че е факт, че са се похарчили милиони за видеонаблюдение,включително в района около НДК, особено по време на българското европредседателство. Доколко са ефективни тези камери Манолова даде за пример, че когато на нея и се е наложило да използва функцията им, не е било с положителен резултат и даде за пример нарязаната и шатра, и колите налепени с флаери с нейния лик. Мая Манолова поиска 30 сек. от нейното време да прекара в мълчание, в знак на съпричасност, затова че гражданският кандидат Борис Бонев не е допуснат до дебата. Също така тя припомни, че и тя не е била допусната до участие в предаването „Панорама“.

За правилата на ниво уредба на града, на които тя държи Манолова посочи, че това трябва да е личният пример на кмета и общинската администрация. "С убеждение, обяснение и с информация и след като това не сработи със санкции. Би следвало кметът да дава пример с поемане на лична отговорност“.

Относно прозрачността на поръчките Манолова посочи „Най-красноречивото доказателство за нарушение на правилата в Столична община са санкциите, финансовите корекции, които  МРРБ наложи на Столична община за 5 процедури по обществени поръчки, че правилата не са честни и че определят предварително участник“, заяви тя.

„Повечето обществени поръчки приличат на свирен мач, защото участникът, който ще победи е предварително ясен“, категорична е Мая Манолова. Тя припомни, че има редица такива примери и това се вижда от обществените поръчки с по един кандидат. "Кметът би следвало  да носи отговорност за това, което се случва в общината, а не да се крие зад комисии".

Относно цената на билета в столицата дебатиран от участниците  Манолова припомни, че участник в поръчката е отново един.Тя отвори програмата на ГЕРБ и СДС и показа на 47 страница елетробуса и изтъкна, че това ще е победителят в обществената поръчка.

Г-жа Фандъкова и каза, че обществената поръчка е преместена за след изборите, а Манолова припомни стойността й - 700 млн. лв.

На въпрос може ли решението с паркирането да е като в европейските столици Манолова заяви, че е необходима пълна ревизия на ЦГМ, защото парите, които се събират от синя и зелена зона не отиват за изграждане. „Бих премахнала привилегиите на общинските служителите и на други приближени за места за безплатно, а гражданите паркират в кал или по тротоарите. Правилата трябва да важат за всички. Проблемът с трафика е заради нарушаване на правилата при строителни нарушения. Заобикалят се правилата по всевъзможен начин.

По темата за чистотата на въздуха Манолова акцентира върху Топлофикация. Притеснена съм от намерението за въвеждането на външен мениджмънт на дружеството, което е крачка към неговата приватизация. Това беше лансирано от г-жа Фандъкова при предния ни мандат“, заяви тя.

„Темата за чистотата на въздуха е изключително важна. Обръщам внимание, че България е в наказателна процедура и скоро ще следват имуществени санкции, включително и заради състоянието на въздуха в Столична община, което означава, че ще плащаме три пъти: веднъж имуществени санкции, втори път мерки за чистотата на въздуха, трети път лекарства за нашите деца, тъй като заболяванията от астма на нашите деца се увеличават непрекъснато, което е свързано с мръсния въздух“.

По думите й столична община е била принудена да признае след като с 500 станции е било установено. „Мерките, които трябва да бъдат приети освен драстични срещу горенето на боклук, трябва да са и конкретни срещу замърсяването от автомобилния трафик. Това, което аз предлагам в моята програма е въвеждане на бял билет – безплатен градски транспорт в дните със завишени частици“.

Манолова прикани да бъдат взети реални мерки за замяна на за уредите и за енергийни помощи, които да не бъдат предоставяни за горива, мокри дърва и въглища, а за парно, газ и за ток. „Предлагам Столична община да прекрати процедурата за 2000 филтъра за 8 млн. лв., тъй като един филтър за комин на ромска къща за 4000 лв. е пилеене на пари“.

„София беше първият похитен град, време е той да стане първият свободен, очаквам това да се случи на изборите“, завърши Мая Манолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама