До края на деня СЕМ иска отговори на въпросите защо спря програма „Хоризонт“

16:00, 16 сеп 19 25 3069 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Аз съм гласувала за вас, гласувала съм и за предния генерален директор, но след това му поисках оставката заради нарушената медийна среда. Моля не неглижирайте ситуацията“, призова един от членовете на СЕМ Розита Еленова генералния директор на БНР по време на срещата при регулатора, заради спряната програма "Хоризонт" в края на миналата седмица, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

По думите  на председателят на СЕМ  София Владимирова членовете нямат яснота какво се е случило с „Хоризонт“ .

„Има ли директор „Хоризонт“, попитаха от регулатора  и припомниха, че сме  10 дни преди избори. „От къде идва това напрежение? В техническата част аз не разбирам , посланията, които ни изпращате са разнопосочни. Няма как директорът по техническата част да е по компетентен от вас. Как управителният съвет действа в тази ситуация“, попита г-жа Еленова.

„Всеки от съветниците има право да зададе своите въпроси“, уточни председателят на СЕМ София Владимирова.

Друг от членовете на СЕМ Бетина Жотева отправи въпрос и попита Светослав Костов каква е причината да направи изявление, че няма позиция водещ в БНР по казуса свързан с дългогодишния журналист Силвия Великова и отстраняването й.

На въпрос от Бетина Жотева как е спрял ефира на БНР Костов заяви: „Това ми е подадено от г-н Пламен Костов".

"Има оптичен кабел до телевизионната кула, има и допълнително трасе, има и трета възможност радиорелейна връзка има 3 начина да се излъчва от БНР до гражданството“, каза Жотева след като подчерта, че през вчерашния ден е проверила връзките и свързаността на радиото. Когато радиото излъчва всичко минава пред тази връзка и отива към кулата“.

Тя попита дали има оптика само за „Хоризонт“ към кулата, че само в неговото излъчване е имало 5-часово прекъсване.

Бе коментирано как през предходния месец в 2-3 последователни дни е имало прекъсвания. И с оглед на това и че е бил информиран по думите му ген. директор за случилото се в петък, се породи въпросът, защо не са били взети мерки сигналът да се предава по резервни трасета.

Проблемът е в БНР, а не в „Нуртс България“, не е имало проблем и не е извършило профилактика, бе уточнено в хода на разговора.

„Проблемът е някъде в оптиката“ според Костов, но той не е наясно какво точно се е случило.

Бетина Жотева попита защо предаването не е изместено в друго студио. „Какви мерки взехте като ви предупредиха, че има технически проблем“.

„Студиото не е спирало да работи онлайн. Имало е гости, водещ и предаването не е спирало до момента, в който е успял да пробие сигнал около 10:27часа“, каза Костов.

„Явно имате проблем с обяснението - как може за 5 часа да замлъкне „Хоризонт“, попита Жотева и заяви на генералния директор на БНР, че следващият път може да дойде с директора на дирекция техника г-н Пламен Костов.

„Радиото последно е губило ефир при бомбардировките 1944 година“, припомни Бетина Жотева.

Костов каза, че над 600 хил. пъти сайтът е опитан да бъде свален през последните дни.

Жотева попита и как след като на 10 септември ДАНС и Прокуратурата забраниха на Решетников и Малофеев да влизат в страната ни в ефира на БНР бе излъчено интервю специално взето от кореспондента в Москва с Леонид Решетников в предаването „Неделя 150“. Костов добави, че интервюто е поръчано преди Николай Кръстев да поеме поста.

Председателят на СЕМ припомни, че в петък сутрин са поискали информация и не им е  била дадена. „СЕМ реагира преди проверката на Прокуратурата да стане факт. Бе обявена профилактика, а сега разбирам, че е проблем на студийния комплекс и оптични кабел“, подчерта Владимирова.

На въпрос дали Костов  не носи отговорност за спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ той отговори, че не е дръпнал шалтера.

Попитан как ще гарантира свободата на словото на журналистите в БНР Костов каза, че ако разбере, че има проблем с журналист той ще отиде да го защити.

"Как ще има спокойствие тази медия да работи професионално и достойно както до момента? Само след 2 седмици предстоят местни избори. От БНР се очаква да информирате безпристрастно", подчерта регулаторът.

„БНР ще продължи  да работи както до момента. Няма да позволя протестите да бъдат използвани за пропаганда на едни или други политически сили“, каза Светослав Костов.

„Моля да получим до края на деня отговори на въпросите поставени от страна на г-жа Бетина Жотева за спиране на излъчването на радиото", с тези думи председателят на СЕМ завърши срещата.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама