Прожектират филм за кралицата на танца Айсидора Дънкан на "Танц филм фест"

10:35, 02 сеп 19 / Култура 25 2325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Аз просто изтанцувах живота си” - това споделя създателката на модерния балет Айсидора Дънкан, чийто живот зрителите в кино „Люмиер Лидл” ще проследят във вдъхновяващия филм „Айсидора Дънкан”. Прожекцията е на 29 септември от 16:00 ч. и е част от фестивала "Танц Филм Фест", който е проект на Киномания и продължава от 24 до 30 септември.

Режисьор на филма е Карел Райс, а в ролята на божествената Айсидора се превъплъщава актрисата Ванеса Редгрейв. Уникалният стил на танцуване прави Айсидора желан гост на крале, кралици, благородници и руски революционери. Но бохемският й начин на живот и нетрадиционен морал превръщат личния й живот в поредица от неразбирателства и трагедии, довели в крайна сметка до преждевременната й смърт едва 50-годишна.

В този филм 30-годишната Ванеса Редгрейв прави феноменална роля. Като момиче Айсидора изгаря брачното свидетелство на родителите си и обрича живота си на Красотата и Изкуството. Докато танцовият й гений и волният й дух предизвикват сензация из цяла Европа, наивността й я води до поредица от почти случайни връзки, сред които се откроява тази със Сергей Есенин. Докато отпива шампанско и диктува спомените си в хотел „Негреско“ в Ница, Айсидора разказва за своите живот и изкуство, които винаги са били далеч от обикновеното.

Сред великите филми за балета, които зрителите на "Танц Филм Феста" ще видят, е и „Червените пантофки”, който заслужено печели „Оскар” за музика и сценография, „Златен глобус” за музика, номиниран е за „Оскар” за сценaрий, монтаж и най-добър филм, както и за награда на БАФТА за най-добър британски филм.

Млада танцьорка е раздвоена между мъжа, когото обича и мечтата си да стане прима балерина. Вдъхновяващ филм за живота и дилемите на артиста, „Червените пантофки” показва по вълнуващ начин живота зад кулисите на големия театър. Режисьори са Майкъл Пауъл и Емерик Пресбъргър. Един от първите филми, заснети на новата за времето си система Technicolor, „Червените пантофки” завладява не само с великолепните си цветове, но и с пищната си сценография и костюми. Тази неостаряваща класика спокойно може да бъде наречена най-великия филм за танца, правен някога. Не го пропускайте на 28 септември от 17:30 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама