Електрическите тротинетки – новият социален експеримент със столичани

18:25, 22 авг 19 25 52521 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Столичани се сдобиха с нова придобивка - електрическите тротинетки за споделено ползване. От първия ден може би неинформирани или незаинтересовани се проявиха, паркирайки автомобил върху обособеното оградено и описано място с тротинетки.

Да се радваме или не е въпросът, който възниква на първо четене в главите ни. С придобиването им сме като модерните европейци, но отваряме една скоба, че голяма част от европейците, които се впуснаха в новият вид возило видяха недостатъците му, част от тях пострадаха някои леко, за други последиците бяха далеч по сериозни.

Как може да се възползваме да сме потребители на електрическите тротинетки и колко е безопасно за нас?

На този въпрос отговор не можем да намерим открито и ясно ще разберем след като решим да опитаме нововъведението за града ни.

Няма нищо по-хубаво от иновациите, когато всичко по тях е ясно регламентирано, законно, безопасно и обяснено на обществото.

При това положение ще сме спокойни да излезем на улицата както ние, така и близките ни.

Необходимо е да мислим за децата си, както и за по-възрастните ни родители, които преди или след определена възраст не могат да се грижат сами за себе си, а за съжаление не може да разчитаме на самосъзнанието на околните.

На този тип тротинетки може да се качи всеки човек независимо от състоянието му – може да е употребил алкохол или не Дай си Боже някакъв вид опиати и медикаменти, които да допринесат за попадане в неприятна ситуация, дори и инцидент, което е най-лошият сценарий, но за съжаление шансът да се осъществи е огромен. Примерът може да видите в приложените видеа по-долу.

За да се качиш на такава тротинетка е необходимо да си с каска, както е редно за велосипед, мотопед и производните, но къде е описано това и кой може да ни задължи.

Условията на градската среда не са приспособени за подобни возила, защото ако имаше опредлени маршрути и алеи по които е регламентирано, че трябва да се преминава е едно, но то не е. Всеки може безпризорно да си преминава където поиска и както поиска и … така докога? Най-вероятно до първия по-голям инцидент, който няма да закъснее без да сме лоши пророци.

Кой регламентира употребата на тротинетките и кой ще се погрижи за тях? Отговорът е в процес на действие, но не е уточнен и озаконен.

Преди да се е стигнало до инцидент е необходимо да се вземат мерки и то спешно.

Кой носи отговорността за това решение, което засяга столичани? Общината, МВР или…

Дано не се наложи да разберем след като вече е станало късно, имайки предвид, че има и регистрирани смъртни случаи с тях по света, също така и дано това не е пореден експеримент за столицата ни, която и до ден днешен търпи несгодите по ул. "Граф Игнатиев", които изглеждат като поредица от някой сериал, но в последния епизод не е ясно каква ще е развръзката.

 

За съжаление дори в световен мащаб са регистрирани смъртни случаи с електрически тротинетки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама