8 млн. лв. са вложени за реставрацията на минералната баня в Банкя

14:47, 15 юли 19 25 1092 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

На празника на минералната вода, здравето и дълголетието кметът на София Йорданка Фандъкова провери как вървят ремонтните дейности по реставрацията на минералната баня в Банкя, които започнаха през ноември 2018 г. Фандъкова направи оглед на сградата отвън и отвътре заедно с заместник-кмета на София Тодор Чобанов и кмета на Банкя Рангел Марков. Те бяха придружавани от журналисти и експерти, предава "Фокус".

Фандъкова каза, че тази година Столична община инвестира 20 млн. лв. в използването на минералните води на София, като 8 млн. от тях са за банята в Банкя. 

По думите й строителните дейности вървят по график и се очаква следващата година по същото време банята да заработи. Този обект тя определи като може би най-знаковият за столицата за годината и подчерта, че стратегията на Столична община е водата да бъде използвана максимално както за балнеолечение, така и за спа-процедури и всички останали дейности, които ще се възстановят в банята, а и други, които ще се открият.

Фандъкова отбеляза, че сградата ще се отоплява с минерална вода. От своя странакметът на  Банкя Рангел Марков добави, че освен за отопление, водата ще се използва и за изстудяване на сградата през зимата. Той разясни как точно ще се работи енергийният център за тази цел, като каза, че в него водата ще попада в два лечебни басейна, които са с цел балнеология, а след това ще влиза в енергийния център и така чрез тази енергия ще се отоплява или изстудява сградата. Рангел Марков каза още, че банята ще бъде възстановена 100% автентично. Той също отбеляза, че проектът се движи в заложените срокове и сега предстои да бъде подготвено стопанисването на сградата, като вече има 5 възможни варианта. По думите му има план и за изграждането на 25-метров басейн за плуване.

Зам.-кметът Тодор Чобанов заяви, че предците ни неслучайно са направили огромен салон в центъра на сградата, който е съзнателно подготвен за културни събития. Чобанов каза, че в банята могат да се правят и концерти, като тя може да събере 100-150 души. Той допълни, че сградата ще се използва и за заснемането на исторически филми. 


Кметовете Йорданка Фандъкова и Рангел Марков поздравиха гражданите на Банкя за празника и пожелаха на всички да бъдат здрави и щастливи.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама