ДАЗД издирва отговорните за изоставеното на Витоша двегодишното момиченце

10:00, 09 юли 19 / Общество 25 385 Topnovini
1

Държавна агенция за закрила на детето /ДАЗД/ е предприела действия за търсене на отговорните лица за инцидента с двегодишното дете, съобщиха от агенцията. От там първо са проверили информацията дали това е частна детска градина и е установено, че Детско студио „Пипи“ няма разрешително за извършване на подобна дейност в Министерство на образованието и науката /МОН/.

От интернет страницата на студиото е видно, че услугите се предлагат на адрес, находящ се в район „Оборище“, гр. София. Изпратени са писма по компетентност за предприемане на необходимите действия до кмета на Столична Община; Столична регионална здравна инспекция; Агенция по безопасност на храните (БАБХ); Дирекция „Социално подпомагане“ – Оборище, на чиято територия се намира детския център; Национална агенция за приходите, с оглед извършване на проверка за редовна търговска дейност.

Уведомен е началникът на 05 РУ-СДВР за предприемане на действия по компетентност, за небрежно отношение и неглижиране на детето от страна на служителите в детския център. Сезиран е изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ за предприемане на мерки и действия относно изпълнението и спазването на изискванията на трудовото законодателство за професионална компетентност при работа с деца.

Малко дете беше оставено два часа без надзор в планината от служители на частна занималня

В проведен телефонен разговор с управителката на Детско студио „Пипи“ тя е заявила, че това не е частна детска градина, а детски клуб, в който се полагат грижи за деца на близки и познати, за което се заплаща почасово по 5 лева. Отбелязано е, че през по-голямата част от ежедневието си децата биват извеждани в паркове, планини, музеи и др. На интернет страницата на детския център са публикувани месечни такси, както и цени за предоставяне на храна за децата.

В качеството си на орган, който лицензира услуги за деца, от ДАЗД подчертават, че частните занимални не се контролират от институциите като Държавна агенция за закрила на детето и предупреждават гражданите да бъдат изключително бдителни относно опита и отговорността, които им предлагат служителите в детските заведения.

Родителите трябва да са уверени в професионалните и личностни качества на възпитателя, на когото ги оставят. Този служител трябва да е компетентен и добре подготвен, за да може да предостави качествени грижи на най-ценното в живота на всички нас – децата ни, съветват от ДАЗД.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани