Модерно видеонаблюдение ще бъде монтирано до две седмици на Женски пазар

15:15, 12 юни 19 25 1047 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

12 юни 2019 г., София 32 камери, най-висок клас на оборудването, ще бъдат монтирани до две седмици в зеленчуковия сектор на Женски пазар (между ул. Кирил и Методий и бул. Сливница) и това ще повиши значително сигурността на търговци и посетители на пазарното пространство. Това съобщи Драгомир Димитров, изпълнителен директор на Пазари Възраждане ЕАД, общинското дружество което стопанисва най-стария пазар на територията на София.

„Заедно с LED осветлението в търговската зона и осветлението на алеите, което монтирахме ще направим Женския пазар най-сигурната територия в София по отношение на битовата престъпност. Това е част от цялостната ни концепция за превръщането на Женски пазар в модерна градска територия, в която хората да идват не само да пазаруват пресни плодове и зеленчуци, а да могат да се насладят на атрактивна обществена среда, да осъществяват социални контакти и преживявания. Сигурността и чистота е съществена част от този процес“, уточни още Драгомир Димитров.

Близо 100 хиляди лева са инвестирани в мащабния ремонт на търговските площи на Женски пазар, включително и за подмяната на видеонаблюдението на пазарното пространство. За последните 8 години не са извършвани никакви ремонти дейности в зеленчуковия сектор на Женски пазар. Боядисани са и ремонтирани всички 181 търговски маси на пазара, подменени са тентите и механизмите, сменена е подовата настилка в сектора, поставено е LED осветление на пазарната площадка и LED осветлението на алеите, подменени са надземната част на контейнерите за боклук, озеленени са градинките.

„Ремонтирахме търговските площи и прилежащата инфраструктура, защото за нас е изключително важно постоянно да създаваме добри условия за работата на търговците и производителите. Това е и причината заетостта на нашите търговски маси да е постоянно висока – в момента около 84%, което е ръст с повече от 10% за последната година. Броят на българските производители, които излагат своята стока тук също се увеличава постоянно. За изминалите 12 месеца можем да се похвалим с 45 родни производители, а това показва, че Женския пазар отново може да стане средище на български производители, както е било преди 140 години“, казва още Драгомир Димитров.

60 хиляди души на ден посещават Женския пазар, а туристите са близо 500 души дневно. Пазарът се превърна в атрактивна туристическа дестинация. До месец ще заработи специално мобилно приложения с виртуална туристическа обиколка на пазарното пространство, с актуална информация за всеки търговски обект, ресторант или кафене. Това ще улесни значително туристите, тъй като ще могат да ползват и навигация, за да стигнат до пазара.

„Женски пазар е подходящ пример за това как се изпълнява визията на Столична община и Столичен общински съвет за развитие на пазарните пространства в София. Преди години, когато започвахме цялостното реновиране на Женски пазар имаше скептици, че няма да успеем да  запазим традиционния поток от посетители. Не само го запазихме, но и променихме облика на обществената среда, привличайки нова аудитория, а с това доказахме, че това е добрия модел на развитие за пазарните пространства. Пазари Възраждане ЕАД е едно от най-добре работещите дружества в системата на Столична община“, каза Николай Стойнев, председател на Постоянната комисия по икономика и собственост на Столичен общински съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама