Фотоизложба в НИМ представя културата на Албания

18:00, 04 юни 19 / Култура 25 1759 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фотографската изложба „Здравей, името ми е Тирана” отваря врати в НИМ. Изложбата е реализирана съвместно с Националния исторически музей на Албания в рамките на инициативата „Седмица на Албания в София” и има за цел да представи културата и културното наследство на столицата Тирана.

По време на откриването на 6 юни директорът на Националния исторически музей, доц. д-р Бони Петрунова и д-р Дориан Кочи, директор на Националния исторически музей на Албания ще подпишат Меморандум за разбирателство. Директорите на двете културни институции ще обсъдят възможността за активно сътрудничество и осъществяване на обща дейност, отнасящи се до културно-историческото наследство на държавите.

Във фотографската изложба „Здравей, името ми е Тирана” посетителите ще имат възможност да се разходят в столицата на Албания, посредством стари снимки. Фотографиите в изложбата са запечатали един от най-ранните паметници, доказващи съществуването на Албания от най-дълбока древност - мозайки с датировка първи век.

Счита се, че мозайката е украсявала пода на селска къща (вила рустика). След това идва замъкът на Тирана, извисяващ се на пешеходната улица „Мурад Топтани”. Този замък лежал на Диагоналния път, свързващ града с останалите части на Албания. В близост до замъка на Тирана, в историческия център на стария град, се намират „Сараите на Топтаневе” т.е. жилището на прочуто аристократично семейство от града. Сараите били построени през 1537. Пътуването през града завършва с голям площад, на който са разположени часовникова кула и джамията Хаджи Етем бей.

Изложбата може да бъде видяна до 25 юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама