София прайд 2019: Не давай власт на омразата

09:00, 08 юни 19 25 1295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 8-ми юни ще се проведе 12-ото издание на София Прайд. То ще е под надслов „Не давай власт на омразата“. Събитието ще започне в 16:00 часа с музикална програма пред Паметника на съветската армия, а самото шествие ще бъде в 19:30 часа.

Над 25 държави и междуправителствени организации ще подкрепят София Прайд 2019. В своето общо изявление, подписалите дипломатически ръководители и представители на междуправителствени организации изразяват „сериозната си загриженост към всякакви действия, насочени против ЛГБТИ хората“ и окуражават всеки да подкрепи и защити ценностите на толерантността и правата на човека като се присъедини към София Прайд.

Тази година се отбелязват 50 години от бунтовете в бар Стоунуол Ин в Ню Йорк, дали тласък на движението за гей освобождение и чието честване полага началото на първите паради в САЩ.

Стоунуолските бунтове са поредица от сблъсъци между ЛГБТИ хора и нюйоркската полиция, провокирани от поредни масови арести на гей, би и транс хора по време, когато еднополовата сексуална интимност е все още престъпление. Бунтовете започват на 28 юни 1969 г. и продължават няколко дни. Стоунуол не просто пробужда движението за гей освобождение в САЩ, но е символ и катализатор за световното движение за равноправие на ЛГБТИ хората.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама