София прайд 2019: Не давай власт на омразата

09:00, 08 юни 19 / Общество Сподели в: 25 295 Topnovini Автор: Topnovini
1

На 8-ми юни ще се проведе 12-ото издание на София Прайд. То ще е под надслов „Не давай власт на омразата“. Събитието ще започне в 16:00 часа с музикална програма пред Паметника на съветската армия, а самото шествие ще бъде в 19:30 часа.

Над 25 държави и междуправителствени организации ще подкрепят София Прайд 2019. В своето общо изявление, подписалите дипломатически ръководители и представители на междуправителствени организации изразяват „сериозната си загриженост към всякакви действия, насочени против ЛГБТИ хората“ и окуражават всеки да подкрепи и защити ценностите на толерантността и правата на човека като се присъедини към София Прайд.

Тази година се отбелязват 50 години от бунтовете в бар Стоунуол Ин в Ню Йорк, дали тласък на движението за гей освобождение и чието честване полага началото на първите паради в САЩ.

Стоунуолските бунтове са поредица от сблъсъци между ЛГБТИ хора и нюйоркската полиция, провокирани от поредни масови арести на гей, би и транс хора по време, когато еднополовата сексуална интимност е все още престъпление. Бунтовете започват на 28 юни 1969 г. и продължават няколко дни. Стоунуол не просто пробужда движението за гей освобождение в САЩ, но е символ и катализатор за световното движение за равноправие на ЛГБТИ хората.

Сподели в:
Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани