Протест срещу строителството на небостъргача в „Лозенец”

20:05, 03 апр 19 25 1313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протест срещу небостъргача „Златен век” на фирма „Артекс”. От дни институциите спорят дали разрешителните на сградата са валидни, или не. Междувременно недоволни от строителството се събраха тази вечер в „Лозенец”. Малко след 19:00 часа те блокираха бул. "Черни връх". 

Tова е поредна акция на недоволство, организирана от Инициативен комитет „Лозенец” в последните години. Хората казват, че протестират срещу незаконното строителство и корупцията. Протестиращите искат също строителството временно да се спре до изясняването на случая. Заради съмнения около разрешителното за строежа на „Златен век”, вече беше поискана оставката на шефа на ДНСК архитект Иван Несторов и на заместник-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев.

Член 153 от Закона за устройство на територията вече гласи, че строителството на високите сгради може да продължи не 5, а десет години. Има съмнение, че за сградата на „Артекс”  разпоредбите са били приложени със задна дата. Законовата поправка от 2017 г. беше оспорена и от министър Петя Аврамова. Според нея обаче на дневен ред стои не искането за оставки, а очакваното становище на съда и прокуратурата по случая.

Междувременно от фирма „Артекс” изпратиха позиция до медиите. В нея отново казват, че имат всички законово издадени строителни книжа и действащо разрешение за строеж.

А съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов - Елисавета, която също беше посочена като клиент на фирмата „Артекс”, сдобила се с евтин апартамент, днес трябваше да разясни казуса пред определени от нея медии. Обявеният брифинг обаче беше отменен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама