Столичната библиотека отбелязва 140 години от обявяването на София за столица

08:10, 25 мар 19 25 1074 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столичната библиотека отбелязва 140-годишнината от обявяването на София за столица на България съвместно с учениците и преподавателите от Софийската гимназия по архитектура, строителство и геодезия.

На 25-ти март от 11 часа на IV етаж в библиотеката на пл. "Славейков" 4 ще се състои презентацията "София - европейска столица", подготвена от учениците, членове на Европейския клуб към гимназията. Те ще проследят изграждането на столичния град в периода 1879-1914 г., като представят емблематични сгради и архитекти, превърнали "малкия, мръсен град със схлупени къщурки и криви улици" в модерна европейска столица.

Презентацията ще се състои пред новата зала "Книжовно наследство", където е подреден фондът от редки и ценни издания, съхранени в Библиотеката на София, част от културното наследство на столицата.

Ще бъдат показани старопечатни книги - църковни и първите светски, образци от колекциите "Кирил Христов" и "Дирекция на полицията", книги с автографи на известни писатели и общественици.

Гостите ще имат възможност да разгледат и залата, където е подредена личната библиотека на Константин Стоилов. Във фоайето на партера ще бъде подредена фотоизложба, част от презентацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама