Няма отклонения от нормите на въздуха край гара Яна

20:10, 19 фев 19 25 984 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На този етап не се предвижда извършване на нови замервания на качеството на атмосферния въздух в района на изхвърлените токсични отпадъци край гара Яна. Това заяви пред БНР Ина Цветанова, старши експерт от Регионалната инспекция по околната среда и водите - София.

„Предвид факта, че първоначално отчетените стойности при експертните анализи, мобилната станция не показва отклонения от нормите. Към момента не се предвиждат повторни замервания. Ако възникнат промени в обстоятелствата, например, появят се миризми около мястото, тогава вече ще бъдат предприети мерки в тази насока“, каза Цветанова.

„Около половината от изхвърлените в петък отпадъци представляват опасни индустриални химични вещества, които са токсични и леснозапалими“, обясни д-р Ралица Ангелова, изпълнителен директор на „БалБок инженеринг АД“, фирмата, която почисти замърсения участък и извози отпадъците на склад. Ангелова допълни, че другата част са смесени производствени отпадъци като бои, лакове, утайки, течни и твърди вещества.

„Те са опасни заради количеството, което е 29 тона и заради състоянието, в което се намираха. Голямата част са вещества, които са с доказана токсичност и с допълнително опасни свойства, които са оксидиращи вещества, корозивни вещества. Токсичността беше само едно от опасните свойства. Това са едни опасни отпадъци, които вече не се намират на терена“, обясни д-р Ангелова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама