Влошило се е състоянието на 27-годишния мъж, заразен с морбили

11:04, 16 фев 19 25 1276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Влошило се е състоянието на 27-годишния мъж, заразен с морбили. Той е преместен в интензивното отделение на болницата в Благоевград, съобщи Веселка Момчева от "Надзор на заразните болести" в РЗИ – Благоевград пред bTV.

Вчера стана ясно, че вътреболнична инфекция е причина за случаите на морбили в Разлог. Болните вече са 21. За 11 е потвърдено, че става въпрос за морбили, за другите ще е ясно в понеделник.

"Ролята на лекаря е много важна, особено в областта на имунопрофилактиката. Нашите лекари не са достатъчно добре подготвени. Часовете, на които се посвещават тези проблеми - имунология, ваксинология, във висшето медицинско образование са много малко. Вътрешното убеждение на лекарите е много важно, за да бъдат убедени и родителите", каза епидемиологът проф. Мира Кожухарова в предаването "Тази събота".

Ваксината срещу морбили се бие на първо на 13 месеца и после на 12-годишна възраст, припомни проф. Кожухарова.  Тя посочи, че болестта може да доведе до тежки усложнения – смъртен случай, пневмония, риск от възпаления на средното ухо, хронично увреждане на нервната система в по-късна възраст. Ваксината може да доведе само до краткотраен обрив, който  е несравним с реалната болест.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама